Daily Current Affairs in Hindi & English – 27 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section provides you the latest updates on daily current events and happenings. If you are preparing for  any competitive exams then bookmark this page – Daily Current Affairs 2021 to read daily current affairs in Hindi and English as well. 

Daily Current Affairs in Hindi & English - 27 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 27 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 27 June 2021

  1. स्मार्ट सिटी अवॉर्ड्स-2020 में देश के 100 शहरों की सूची में इंदौर और कौन से शहर में प्रथम स्थान पाया है?
    उत्तर: सूरत
  2. हाल ही में DRDO ने किस रॉकेट का सफल परीक्षण किया है?
    उत्तर: पिनाका रॉकेट
  3. किस राज्य सरकार ने ‘मुख्यमंत्री उद्यमी योजना’ शुरू की है?
    उत्तर: बिहार
  4. माइक्रोसॉफ्ट ने आधिकारिक तौर पर कौन सा विंडोज ऑपरेटिंग सिस्टम वर्जन लॉन्च किया है?
    उत्तर: Windows 11
  5. पेरिस में तीरंदाजी विश्वकप में किस भारतीय ने स्वर्ण पदक जीता है?
    उत्तर: अभिषेक वर्मा
  6. हाल ही में नेशनल स्किल डेवलपमेंट कारपोरेशन और किसने संयुक्त रूप से डिजीटल स्किल चैम्पियनशिप प्रोग्राम लॉन्च किया है?
    उत्तर: वॉट्सऐप
  7. नशीली दवाओं के दुरुपयोग और अवैध तस्करी के खिलाफ अंतर्राष्ट्रीय दिवस कब मनाया जाता है
    उत्तर: 26 जून
  8. NCAER के अनुसार चालू वित्त वर्ष में भारतीय अर्थव्यवस्था कितनी बढ़ सकती है बढ़ सकती है?
    उत्तर: 8.4-10.1%
  9. टोक्यो ओलंपिक के लिए क्वालीफाई करने वाले पहले भारतीय तैराक कौन बने है?
    उत्तर: साजन प्रकाश
  10. अंतर्राष्ट्रीय MSME(सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यम) दिवस कब मनाया जाता है?
    उत्तर: 27 जून

Daily Current Affairs in English – 27 June 2021

  1. In the list of 100 cities of the country in the Smart City Awards-2020, which city has got the first place in Indore?
    Answer: Surat
  2. Which rocket has been successfully test-fired by DRDO recently?
    Answer: Pinaka Rocket
  3. Which state government has launched ‘Mukhyamantri Udyami Yojana’?
    Answer: Bihar
  4. Which Windows operating system version has been officially launched by Microsoft?
    Answer: Windows 11
  5. Which Indian has won the gold medal in the Archery World Cup in Paris?
    Answer: Abhishek Verma
  6. Recently National Skill Development Corporation and who has jointly launched Digital Skill Championship Program?
    Answer: WhatsApp
  7. When is the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking observed?
    Answer: 26 June
  8. According to the NCAER, how much can the Indian economy grow in the current financial year?
    Answer: 8.4-10.1%
  9. Who has become the first Indian swimmer to qualify for Tokyo Olympics?
    Answer: Sajan Prakash
  10. When is International MSME (Micro, Small, and Medium Enterprises) Day observed?
    Answer: 27 June

Hope you have found this article helpful for your upcoming govt exams. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment