Daily Current Affairs in Hindi & English – 26 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section provides you the latest updates on daily current events and happenings. If you are preparing for  any competitive exams then bookmark this page – Daily Current Affairs 2021 to read daily current affairs in Hindi and English as well. 

Daily Current Affairs in Hindi & English - 26 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 26 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 26 June 2021

  1. हाल ही में किस राज्य में देश का 52 वाट टाइगर रिजर्व बनाया गया है?
    उत्तर: राजस्थान
  2. रक्षामंत्री राजनाथ सिंह ने 2021 से भारत की नौसेना के किस एयरक्राफ्ट कैरियर को शामिल करने की घोषणा की है?
    उत्तर: INS विक्रांत
  3. आवास और शहरी मामलों के मंत्रालय द्वारा स्मार्ट सिटीज मिशन के तहत किस राज्य को सर्वश्रेष्ठ राज्य का दर्जा दिया गया?
    उत्तर: उत्तर प्रदेश
  4. स्मार्ट सिटीज मिशन के तहत किन दो शहरों को संयुक्त रूप से सर्वश्रेष्ठ शहर चुना गया
    उत्तर: इंदौर और सूरत
  5. हिमाचल प्रदेश उच्च न्यायालय के अपर न्यायाधीश के पद पर किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: श्री सत्येन वैद्य
  6. 2031 तक बौने ग्रह के आकार वाला कौन सा धूमकेतु शनि ग्रह को पार कर सकता है?
    उत्तर: मेगा-धूमकेतु
  7. हाल ही में किस राज्य सरकार ने इलेक्ट्रिक वाहनों पर 1.5 लाख रुपये तक की सब्सिडी देने की घोषणा की है?
    उत्तर: गुजरात सरकार
  8. किस राज्य सरकार ने कृषक बंधु योजना को शुरू किया है?
    उत्तर: पश्चिम बंगाल
  9. अंतर्राष्ट्रीय नाभिक दिवस कब मनाया जाता है?
    उत्तर: 25 जून
  10. ‘It’s a Wonderful Life’ नामक पुस्तक लांच हुई है इसके लेखक कौन है
    उत्तर: रस्किन बॉन्ड

Daily Current Affairs in English – 26 June 2021

  1. In which state the country’s 52 Watt Tiger Reserve has been made recently?
    Answer: Rajasthan
  2. Defense Minister Rajnath Singh has announced to induct which aircraft carrier of Indian Navy from 2021?
    Answer: INS Vikrant
  3. Which state was ranked as the best state under the Smart Cities Mission by the Ministry of Housing and Urban Affairs?
    Answer: Uttar Pradesh
  4. Which two cities were jointly adjudged the best cities under the Smart Cities Mission?
    Answer: Indore and Surat
  5. Who has been appointed as Additional Judge of Himachal Pradesh High Court?
    Answer: Mr. Satyen Vaidya
  6. Which dwarf planet-sized comet could pass Saturn by 2031?
    Answer: Mega-Comet
  7. Which state government has recently announced a subsidy of up to Rs 1.5 lakh on electric vehicles?
    Answer: Government of Gujarat
  8. Which state government has launched Krishak Bandhu Yojana?
    Answer: West Bengal
  9. When is the International Day of Nuclei observed?
    Answer: June 25
  10. Who is the author of the book “It’s a Wonderful Life” has been launched?
    Answer: Ruskin Bond

Hope you have found this article helpful for your upcoming govt exams. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment