Daily Current Affairs in Hindi & English – 24 Sep 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 24 Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 24 Sep 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 24 Sep 2021

Daily Current Affairs in Hindi –  24 Sep 2021

  1. 20,000 अंतरराष्ट्रीय रन बनाने वाली विश्व की पहली महिला क्रिकेटर कौन बनी है?
    उत्तर: मिताली राज
  2. 2021 में सबसे ज्यादा कमाई करने वाले फुटबॉलर कौन बने हैं?
    उत्तर: क्रिस्टियानो रोनाल्डो
  3. पंजाब के नए मुख्य सचिव कौन बने हैं?
    उत्तर: अनिरुद्ध तिवारी
  4. कौनसा देश थोरियम से चलने वाले परमाणु संयंत्र का परीक्षण करेगा?
    उत्तर: चीन
  5. दिल्ली विश्व विद्यालय के कुलपति कौन नियुक्त हुए हैं?
    उत्तर: योगेश सिंह
  6. किस देश के प्रधानमंत्री को SDG प्रोग्रेस अवार्ड मिला है?
    उत्तर: बांग्लादेश
  7. हाल ही में स्थापित सौर ऊर्जा क्षमता के मामले में कौनसा राज्य शीर्ष पर रहा है?
    उत्तर: राजस्थान
  8. देश की सबसे शक्तिशाली मिसाइल अग्नि-5 का सफल यूजर परीक्षण किसने किया है?
    उत्तर: डीआरडीओ
  9. राष्ट्रीय प्रतिदर्श सर्वेक्षण कार्यालय की रिपोर्ट के अनुसार भारत में नर्स डॉक्टर का अनुपात कितना है?
    उत्तर: 1.7:1
  10. हाल ही में ‘अंतर्राष्ट्रीय सांकेतिक भाषा दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 23 सितम्बर

Daily Current Affairs in English – 24 Sep 2021

  1. Who has become the first woman cricketer in the world to score 20,000 international runs?
    Answer: Mithali Raj
  2. Who has become the highest-paid footballer in 2021?
    Answer: Cristiano Ronaldo
  3. Who has become the new Chief Secretary of Punjab?
    Answer: Anirudh Tiwari
  4. Which country will test a thorium-powered nuclear plant?
    Answer: China
  5. Who has been appointed as the Vice Chancellor of Delhi Vishwavidyalaya?
    Answer: Yogesh Singh
  6. Which country’s Prime Minister has received the SDG Progress Award?
    Answer: Bangladesh
  7. Which state has topped in terms of installed solar power capacity recently?
    Answer: Rajasthan
  8. Who has successfully user tested the country’s most powerful missile Agni-5?
    Answer: DRDO
  9. According to the report of the National Sample Survey Office, what is the proportion of nurse doctor in India?
    Answer: 1.7:1
  10. When has ‘International Sign Language Day’ been celebrated recently?
    Answer: 23 September

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment