Daily Current Affairs in Hindi & English – 24 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section provides you the latest updates on daily current events and happenings. If you are preparing for any competitive exams then bookmark this page – Daily Current Affairs 2021 to read daily current affairs in Hindi and English as well.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 24 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 24 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 24 June 2021

  1. हाल ही में 2 सरकारी बैंकों में केंद्र सरकार द्वारा कितने प्रतिशत हिस्सेदारी बेचने की घोषणा की गई है?
    उत्तर – 51%
  2. वैश्विक शांति सूचकांक के अनुसार कौन सा देश विश्व का सबसे शांतिप्रिय देश घोषित हुआ है?
    उत्तर – आइसलैंड
  3. 2020-21 में भारत का सबसे बड़ा क्रूड पाम ऑयल निर्यातक कौन सा देश बन गया है?
    उत्तर – मलेशिया
  4. किस भारतीय हवाई अड्डे ने एयरपोर्ट सर्विस क्वालिटी के मामले में एयरपोर्ट काउंसिल इंटरनेशनल का सम्मान जीता है?
    उत्तर – कोचीन अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा
  5. किस देश ने दुनिया का प्रथम ‘हाई स्पीड रेल के लिए ग्रीन रेटिंग सिस्टम’ लॉन्च किया है?
    उत्तर – भारत
  6. हाल ही में एक रिपोर्ट के अनुसार विश्व की सबसे ज्यादा किस्म की तितलियां किस देश में पाई जाती हैं?
    उत्तर – कोलंबिया
  7. नासा का रोबोटिक हेलीकॉप्टर इन्जेन्यूटी किस ग्रह पर काम कर रहा है?
    उत्तर – मंगल
  8. अंतरराष्ट्रीय मुक्केबाजी संघ में सदस्य नियुक्त होने वाली पहली अरुणाचली महिला कौन बनी है
    उत्तर – डॉक्टर तडांग मीनू
  9. 2021 में किस दिन स्ट्रौबरी मून दिखाई देगा
    उत्तर – 24 जून
  10. किस राज्य सरकार ने कोरोना में अनाथ हुए बच्चों के लिए आशीर्वाद योजना को शुरू की है?
    उत्तर – ओडिशा

Daily Current Affairs in English – 24 June 2021

  1. Recently, what percentage of stake has been announced by the central government to sell in 2 public sector banks?
    Answer – 51%
  2. Which country has been declared the world’s most peace-loving country according to the Global Peace Index?
    Answer – Iceland
  3. Which country has become the largest crude palm oil exporter in India in 2020-21?
    Answer – Malaysia
  4. Which Indian airport has won the Airport Council International’s honor in terms of airport service quality?
    Answer – Cochin International Airport
  5. Which country has launched the world’s first ‘Green Rating System for High-Speed ​​Rail’?
    Answer – India
  6. According to a recent report, which country has the largest variety of butterflies in the world?
    Answer – Colombia
  7. On which planet is NASA’s Robotic Helicopter Ingenuity operating?
    Answer – Mars
  8. Who has become the first Arunachali woman to be appointed as a member of the International Boxing Federation?
    Answer – Dr. Tadang Meenu
  9. Strawberry Moon will be visible in 2021
    Answer – June 24
  10. Which state government has started the Ashirwad scheme for the children orphaned in Corona?
    Answer – Odisha

Hope you have found this article helpful for your upcoming govt exams. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment