Daily Current Affairs in Hindi & English – 23 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section provides the latest news and updates about current affairs on a daily basis. All the students who are seriously preparing for their upcoming exams can bookmark – Daily Current Affairs 2021 to read daily updates. 

Daily Current Affairs in Hindi & English - 23 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 23 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 23 June 2021

  1. कौन सा राज्य हाल ही में 2 करोड़ कोरोना वैक्सीन लगाने वाला देश का पहला राज्य बन गया?
    उत्तर – महाराष्ट्र
  2. सिल्वर लाइन परियोजना किस राज्य द्वारा शुरू की गई है?
    उत्तर – केरल
  3. अंतर्राष्ट्रीय विधवा दिवस कब मनाया जाता है?
    उत्तर – 23 जून
  4. किसके द्वारा हाल ही में CBSE ओर ICSE बोर्ड की असेसमेंट स्कीम को मंजूरी दी गई है?
    उत्तर – सुप्रीम कोर्ट
  5. फ्रेंच ग्रैंड ब्रिक्स का खिताब किसने जीता है मैक्स वेस्टर्न
    उत्तर – मैक्स वेर्स्टाप्पेन
  6. सतत विकास रिपोर्ट 2021 के छठे एडिशन में 165 देशों में भारत कौन से स्थान पर रहा?
    उत्तर -120वे स्थान
  7. हाल ही में यूनुस खान ने किस क्रिकेट टीम के बल्लेबाजी कोच के पद से अपना इस्तीफा दिया है?
    उत्तर – पाकिस्तान क्रिकेट टीम
  8. किस उच्च न्यायालय ने स्कूली बच्चों के लिए मध्याह्न भोजन के मेनू से मांस उत्पादों को हटाने के लक्षद्वीप प्रशासन के आदेश पर रोक लगाईं है?
    उत्तर – केरल उच्च न्यायालय
  9. यूरोपियन एवेंजर अवार्ड 2021 से किस भारतीय मूल के अमेरिकन रसायनज्ञ को सम्मानित किया गया है?
    उत्तर – सुमित्रा मित्रा
  10. हाल ही में पुस्तक “The 7 Sins of Being A Mother” लांच हुई है, इसे किसने लिखा है?
    उत्तर – ताहिरा कश्यप खुराना

Daily Current Affairs in English – 23 June 2021

  1. Which state recently became the first state in the country to have 2 Crore corona vaccines?
    Answer – Maharashtra
  2. Silver Line project has been started by which state?
    Answer – Kerala
  3. When is International Widow’s Day celebrated?
    Answer – 23 June
  4. By whom recently the assessment scheme of CBSE and ICSE board has been approved?
    Answer – Supreme Court
  5. Who has won the French Grand Brix title Max Western
    Answer – Max Verstappen
  6. What is the rank of India among 165 countries in the sixth edition of Sustainable Development Report 2021?
    Answer – 120th place
  7. Recently Yunus Khan has resigned as the batting coach of which cricket team?
    Answer – Pakistan cricket team
  8. Which High Court has stayed the order of Lakshadweep administration to remove meat products from the menu of mid-day meal for school children?
    Answer – Kerala High Court
  9. Which Indian-American chemist has been honored with the European Avenger Award 2021?
    Answer – Sumitra Mitra
  10. Recently the book “The 7 Sins of Being a Mother” has been launched, who has written it?
    Answer – Tahira Kashyap Khurana

We hope you found this article helpful for your upcoming exams. Don’t forget to bookmark our page –Daily Current Affairs  2021.

Leave a Comment