Daily Current Affairs in Hindi & English – 22 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section provides you the latest updates on daily current events and happenings. If you are preparing for  any competitive exams then bookmark this page – Daily Current Affairs 2021 to read daily current affairs in Hindi and English as well. 

Daily Current Affairs in Hindi & English - 22 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 22 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 22 June 2021

  1. जम्मू कश्मीर की महिला एयरपोर्ट्स में पहली फाइटर पायलट कौन बनी है?
    उत्तर – माव्या सुदन
  2. किस इंस्टीट्यूट की रिफ्यूजी एजेंसी कमिश्नर फिलिप्पो ग्रांडी के अनुसारविश्व में हर 96वा इंसान बेघर है
    उत्तर – संयुक्त राष्ट्र
  3. BCCI ने ओलंपिक में खिलाड़ियों की तैयारियों के लिए कितने करोड़ रूपए की राशि दान देने की घोषणा की है?
    उत्तर – 10 करोड़ रूपए
  4. कनाडा के प्रधानमंत्री जस्टिन ट्रूडो ने देश के सुप्रीम कोर्ट में पहली बार किस अश्वेत और भारतवंशी व्यक्ति को जज के रूप में नामित किया है?
    उत्तर – महमूद जमाल
  5. ‘जान है तो जहान है’ कोविड टीकाकरण जागरूकता अभियान कौन से केंद्रीय मंत्रालय द्वारा शुरू किया जा रहा है?
    उत्तर – अल्पसंख्यक मामले मंत्रालय
  6. किस केंद्रीय मंत्रालय द्वारा ‘दिव्यांगता खेल केंद्र’ स्थापित किये जायेंगे?
    उत्तर – सामाजिक न्याय और अधिकारिता मंत्रालय
  7. अंतर्राष्ट्रीय योग दिवस 2021 की थीम क्या है?
    उत्तर – Yoga For Wellness
  8. प्रधानमंत्री ने योगा से जुड़ा कौन सा मोबाइल ऐप लॉन्च किया है जिसमें प्रशिक्षण वीडियो और ऑडियो है?
    उत्तर – mYoga
  9. जम्मू-कश्मीर सरकार ने COVID-19 के कारण इस वर्ष के लिए किस यात्रा को रद्द किया है?
    उत्तर – अमरनाथ यात्रा
  10. UNCTAD के अनुसार भारत को 2020 में कितने बिलियन डॉलर का FDI प्राप्त हुआ है?
    उत्तर – $64 बिलियन

Daily Current Affairs in English – 22 June 2021

  1. Who has become the first fighter pilot in Jammu and Kashmir’s women airports?
    Answer – Mavya Sudan
  2. According to which Institute’s Refugee Agency Commissioner Filippo Grandi, every 96th person in the world is homeless
    Answer – United Nations
  3. BCCI has announced a donation of how many crore rupees for the preparation of the players for the Olympics?
    Answer – Rs 10 crore
  4. Canada’s Prime Minister Justin Trudeau has nominated which black and Indian-origin person as a judge for the first time in the country’s Supreme Court?
    Answer – Mahmood Jamal
  5. ‘Jaan hai to Jahan hai’ covid vaccination awareness campaign is being launched by which union ministry?
    Answer – Ministry of Minority Affairs
  6. Which Union Ministry will set up ‘Disability Sports Centre’?
    Answer – Ministry of Social Justice and Empowerment
  7. What is the theme of International Yoga Day 2021?
    Answer – Yoga For Wellness
  8. Which mobile app has been launched by the Prime Minister which has training videos and audios?
    Answer – mYoga
  9. Which Yatra has been canceled for this year by the J&K Government due to COVID-19?
    Answer – Amarnath Yatra
  10. According to UNCTAD, how many billion dollars of FDI has been received by India in 2020?
    Answer – $64 billion

Hope you have found this article helpful for your upcoming govt exams. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment