Daily Current Affairs in Hindi & English – 21 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs is a very helpful section for the Govt job aspirants who are preparing for upcoming govt exams. We provide daily current events and happenings that are very important from an exam point of view. We suggest you bookmark our page – Daily Current Affairs 2021 to read daily current affairs as a routine.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 21 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 21 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 21 June 2021

  1. हाल ही में केंद्र सरकार ने किस वर्ष तक सड़क दुर्घटना में होने वाली मौतों को 50% तक कम करने का लक्ष्य रखा है
    उत्तर – 2024 तक
  2. 21 जून को विश्वभर में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर – अंतरराष्ट्रीय योग दिवस
  3. हाल ही में नेशनल इंटरनेट एक्सचेंज ऑफ़ इंडिया ने अपना कौन सा स्थापना दिवस मनाया है?
    उत्तर – 18 वा
  4. हाल ही में भारतीय महिला पहलवान विनेश फोगाट ने पोलैंड ओपन में कितने किलो वर्ग में गोल्ड मेडल जीता है
    उत्तर – 53 किलो वर्ग
  5. BCCI ने किस क्रिकेटर पर लगे आजीवन प्रतिबंध को हटा लिया है?
    उत्तर – अंकित चव्हाण
  6. भारत और किस देश ने हाल ही में भारतीय कामगारों की भर्ती पर सहयोग के लिए समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए?
    उत्तर – कुवैत
  7. विश्व संगीत दिवस विश्व भर में किस दिन मनाया जाता है?
    उत्तर – 21 जून
  8. ‘डेल्टा’ COVID-19 वैरिएंट के खिलाफ कौन-सा टीका अधिक प्रभावी है?
    उत्तर – स्पुतनिक V
  9. दुनिया का पहला लकड़ी का उपग्रह किस देश से प्रक्षेपित किया जाएगा?
    उत्तर – न्यूजीलैंड
  10. किस देश में ट्विटर ने अपनी सुरक्षित बंदरगाह प्रतिरक्षा खो दी है?
    उत्तर – भारत

Daily Current Affairs in English – 21 June 2021

  1. Recently by which year the central government has set a target to reduce road accident deaths by 50%?
    Answer – By 2024
  2. Which day is celebrated across the world on 21st June?
    Answer – International Yoga Day
  3. Which of the following foundation day has been celebrated by the National Internet Exchange of India recently?
    Answer – 18th
  4. Recently, Indian female wrestler, Vinesh Phogat has won a gold medal in what categories in Poland Open
    Answer – 53 kg 
  5. BCCI has lifted the life ban on which cricketer?
    Answer – Ankit Chavan
  6. India and which country recently signed MoU for cooperation on recruitment of Indian workers?
    Answer – Kuwait
  7. World Music Day is celebrated across the world on which day?
    Answer – 21 June
  8. Which vaccine is more effective against the ‘Delta’ COVID-19 variant?
    Answer – Sputnik V
  9. The world’s first wooden satellite will be launched from which country?
    Answer – New Zealand
  10. In which country has Twitter lost its safe harbor immunity?
    Answer – India

We hope you found this article beneficial for your exam preparation. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment