Daily Current Affairs in Hindi & English – 20 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section provides daily updates on Gk and Current Affairs. We post everyday current events and happenings that are important for the preparation of UPSC, SSC, Railway, Banking, IBPS, SBI PO, and other competitive examinations. We suggest you bookmark our page – Daily Current Affairs 2021 to read daily updates on current affairs.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 20 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 20 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 20 June 2021

  1. “आम चुनाव 2019: एक एटलस” हाल ही में किसने जारी की है?
    उत्तर – चुनाव आयोग
  2. 20 जून को विश्व भर में कौन सा दिन मनाया जाता है?
    उत्तर – विश्व शरणार्थी दिवस
  3. भारतीय कप्तान विराट कोहली कितने टेस्ट मैचों में कप्तानी करने के साथ ही सबसे ज्यादा टेस्ट मैच में कप्तानी करने वाले भारतीय कप्तान बन गए हैं?
    उत्तर – 61 टेस्ट मैच
  4. हाल ही में चर्चित Affordable Care Act (ACA), किस देश का क़ानून है?
    उत्तर – अमेरिका
  5. भारत ने किस वर्ष तक भूमि क्षरण तटस्थ स्थिति हासिल करने का लक्ष्य रखा है?
    उत्तर – 2030
  6. किस देश ने हाल ही में LGBT विरोधी कानून पारित किया?
    उत्तर – हंगरी
  7. किस देश ने “Antiviral Program for Pandemics” योजना की घोषणा की?
    उत्तर – अमेरिका
  8. इब्राहिम रईसी ईरान के कौन से राष्ट्रपति चुने गए हैं?
    उत्तर – आठवें राष्ट्रपति
  9. देबस्वाना डायमंड कंपनी ने किस देश की जवानेंग खदान में दुनिया का तीसरा सबसे बड़ा हीरा खोजा है?
    उत्तर – बोत्सवाना
  10. भारत और किस देश ने पर्यावरण के क्षेत्र में दोनों देशों के बीच सहयोग विकसित करने के लिए एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?
    उत्तर – भूटान

Daily Current Affairs in English – 20 June 2021

  1. Who has released “General Elections 2019: An Atlas” recently?
    Answer – Election Commission
  2. Which day is celebrated around the world on 20th June?
    Answer – World Refugee Day
  3. In how many Test matches, Indian captain Virat Kohli has become the Indian captain to captain the most number of Test matches?
    Answer – 61 test matches
  4. The Affordable Care Act (ACA), recently discussed, is the law of which country?
    Answer – America
  5. By which year India has set a target to achieve land degradation neutral status?
    Answer – 2030
  6. Which country recently passed anti-LGBT law?
    Answer – Hungary
  7. Which country announced the “Antiviral Program for Pandemics” scheme?
    Answer – America
  8. Ibrahim Raisi has been elected as the President of Iran?
    Answer – Eighth President
  9. The Debswana Diamond Company has discovered the world’s third-largest diamond in the Jaweng mine of which country?
    Answer – Botswana
  10. India and which country have signed an MoU to develop cooperation between the two countries in the field of the environment?
    Answer – Bhutan

We hope that you have found this article helpful in your preparation for upcoming exams. Fee-free drop comments about any query. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment