Daily Current Affairs in Hindi & English – 2 Sep 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 2 Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 2 Sep 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi & English – 2 Sep 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 2 Sep 2021

  1. भारत का कौन सा राज्य 100% कोविड-19 टीकाकरण करवाने वाला पहला राज्य बन गया है?
    उत्तर: हिमाचल प्रदेश
  2. हाल ही में किसने सीमा सुरक्षा बल का नया महानिदेशक नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: पंकज कुमार सिंह
  3. हाल ही में लद्दाख में लेह को किस झील से जोड़ने वाली विश्व की सबसे ऊंची मोटर योग्य सड़क का उद्घाटन किया गया है?
    उत्तर: पैंगोंग झील
  4. 2 सितम्बर को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: विश्व नारियल दिवस
  5. हाल ही में भारत के किस पडोसी देश ने भोजन की कमी पर आपातकाल की स्थिति घोषित की है?
    उत्तर: श्रीलंका
  6. हाल ही में किस राज्य सरकार ने ‘मुफ्त पानी पाने के लिए पानी बचाओ’ योजना शुरू की है?
    उत्तर: गोवा
  7. हाल ही में किस बैंक ने डल झील पर एक ‘तैरता हुआ ATM’ खोला है?
    उत्तर: SBI
  8. हाल ही में किसने खादी इंडिया क्विज प्रतियोगिता का शुभारम्भ किया है?
    उत्तर: एम वेंकैया नायडू
  9. हाल ही में टोक्यो पैरालम्पिक में 10 मीटर एयर पिस्टल में सिंहराज अधाना ने कौनसा पदक जीता है?
    उत्तर: कांस्य
  10. हाल ही में सबरना रॉय ने टाइम्स एक्सीलेंस अवार्ड 2021 जीता है वे कौन हैं?
    उत्तर: लेखक

Daily Current Affairs in English – 2 Sep 2021

  1. Which state in India has become the first state to have 100% COVID-19 vaccination?
    Answer: Himachal Pradesh
  2. Recently who has been appointed as the new Director General of Border Security Force?
    Answer: Pankaj Kumar Singh
  3. Recently the world’s highest motorable road connecting Leh in Ladakh to which lake has been inaugurated?
    Answer: Pangong Lake
  4. Which day is celebrated across the world on 2nd September?
    Answer: World Coconut Day
  5. Which neighboring country of India has recently declared a state of emergency over food shortage?
    Answer: Sri Lanka
  6. Which state government has recently launched ‘Save water to get free water’ scheme?
    Answer: Goa
  7. Which bank has recently opened a ‘floating ATM’ at Dal Lake?
    Answer: SBI
  8. Recently who has started the Khadi India Quiz Competition?
    Answer: M Venkaiah Naidu
  9. Which medal has Singhraj Adhana won in the 10m Air Pistol at the Tokyo Paralympics recently?
    Answer: Bronze
  10. Recently Saberna Roy has won the Times Excellence Award 2021, who is she?
    Answer: Author

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment