Daily Current Affairs in Hindi & English – 2 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in Englsih and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi and English - 2 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi and English – 2 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 2 Aug 2021

  1. हाल ही में लेखा महानियंत्रक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: श्री दीपक दास
  2. हाल ही में लोकमान्य तिलक पुरस्कार के लिए नामित किया गया है?
    उत्तर: सीरम इंस्टीट्यूट ऑफ इंडिया के संस्थापक साइरस पूनावाला
  3. भारत की किस दिग्गज बैडमिंटन खिलाड़ी ने टोक्यो ओलंपिक में ब्रॉन्ज मेडल अपने नाम कर लिया है?
    उत्तर: पीवी सिंधु
  4. नौसेना का नया उप-प्रमुख किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: वाइस एडमिरल एस.एन. घोरमडे
  5. अगस्त 2021 के लिए किस देश को संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद का अध्यक्ष चुना गया है?
    उत्तर: भारत
  6. तस्करी के खिलाफ विश्व दिवस 2021 की थीम क्या है?
    उत्तर: Victims voices lead the way
  7. कॉमिक्स की दुनिया में ऑस्कर के बराबर माना जाने वाला प्रतिष्ठित विल आइजनर कॉमिक इंडस्ट्री अवार्ड किसने जीता है?
    उत्तर: ग्राफिक कलाकार आनंद राधाकृष्णन
  8. हाल ही में एकेडमिक बैंक ऑफ क्रेडिट एंड आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस कार्यक्रम किसने लॉन्च किया है?
    उत्तर: पीएम मोदी
  9. हाल ही में किस राज्य सरकार ने बांस औद्योगिक पार्क की आधारशिला रखी है?
    उत्तर: असम
  10. मानव तस्करी के खिलाफ विश्व दिवस निम्न में से किस दिन मनाया जाता है?
    उत्तर: 30 जुलाई

Daily Current Affairs in English – 1 Aug 2021

  1. Who has been appointed as the Controller General of Accounts recently?
    Answer: Mr. Deepak Das
  2. Recently nominated for Lokmanya Tilak Award?
    Answer: Cyrus Poonawalla, founder of Serum Institute of India
  3. Which Indian badminton player has won bronze medal in Tokyo Olympics?
    Answer: PV Sindhu
  4. Who has been appointed as the new Vice-Chief of the Navy?
    Answer: Vice Admiral S.N. ghormade
  5. Which country has been elected as the President of the United Nations Security Council for August 2021?
    Answer: India
  6. What is the theme of World Day Against Trafficking 2021?
    Answer: Victims voices lead the way
  7. Who has won the coveted Will Eisner Comic Industry Award, considered an Oscar equivalent in the world of comics?
    Answer: Graphic artist Anand Radhakrishnan
  8. Who has launched the Academic Bank of Credit and Artificial Intelligence program recently?
    Answer: PM Modi
  9. Which state government has recently laid the foundation stone of Bamboo Industrial Park?
    Answer: Assam
  10. World Day Against Human Trafficking is observed on which of the following days?
    Answer: 30 July

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment