Daily Current Affairs in Hindi & English – 19 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

 CrackSarkariJob covers daily current affairs for all the online readers for the preparation of upcoming Govt. job exams. We provide daily current affairs from trustworthy sources which are very helpful for the students to score well in a section of current affairs. We suggest you bookmark the page – Daily Current Affairs 2021 to read the latest updates on current events and happenings.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 19 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 19 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 19 June 2021

  1. Forbes के अनुसार विश्व के सर्वश्रेष्ठ बैंकों की 2021 सूची में सर्वश्रेष्ठ बैंक कौन सा बना है?
    उत्तर – DBS बैंक
  2. रायथू बंधु योजना किस राज्य सरकार द्वारा शुरू की गई है?
    उत्तर – तेलंगाना
  3. कॉमनवेल्थ गेम्स में भारत को पहला स्वर्ण पदक दिलाने वाले किस भारतीय एथलीट का हाल ही में 91 वर्ष की उम्र में निधन हो गया?
    उत्तर – मिल्खा सिंह जी
  4. कोर्सएरा द्वारा जारी ‘ग्लोबल स्किल्स रिपोर्ट 2021’ में भारत कौन से स्थान पर है?
    उत्तर – 67 वे
  5. सीएम राइज स्कूल स्कीम को किस राज्य सरकार द्वारा शुरू किया गया?
    उत्तर – मध्य प्रदेश
  6. डॉ एस जानकी रमन किस देश में भारतीय राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया है?
    उत्तर – क्यूबा
  7. हाल ही में किसने कोविड-19 फ्रंटलाइन वर्कर के लिए एक कस्टमाइज क्रैश कोर्स प्रोग्राम की पहल की है?
    उत्तर – नरेंद्र मोदी
  8. हाल ही में किस राज्य ने भारत रत्न के समान वार्षिक पुरस्कारों की अपनी श्रृंखला शुरू करने का निर्णय लिया है?
    उत्तर – असम
  9. 19 जून को विश्व भर में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर – विश्व एथनिक दिवस
  10. सस्टेनेबल गैस्ट्रोनॉमी दिवस कब मनाया जाता है?
    उत्तर -18 जून

Daily Current Affairs in English – 19 June 2021

  1. Which is the best bank in the 2021 list of the world’s best banks according to Forbes?
    Answer – DBS Bank
  2. Rythu Bandhu Scheme has been launched by which state government?
    Answer – Telangana
  3. Which Indian athlete, who won India’s first gold medal at the Commonwealth Games, passed away recently at the age of 91?
    Answer – Milkha Singh
  4. What is the rank of India in the ‘Global Skills Report 2021’ released by Coursera?
    Answer – 67th
  5. CM Rise School Scheme was launched by which state government?
    Answer – Madhya Pradesh
  6. Dr. S Janaki Raman has been appointed as the Indian Ambassador to which country?
    Answer – Cuba
  7. Recently who has initiated a customized crash course program for COVID-19 frontline workers?
    Answer – Narendra Modi
  8. Which state has recently decided to launch its own series of annual awards similar to Bharat Ratna?
    Answer – Assam
  9. Which day is celebrated across the world on 19th June?
    Answer – World Ethnic Day
  10. When is Sustainable Gastronomy Day celebrated?
    Answer – June 18

We hope you found this article helpful. If you have any query please feel free to drop your comments down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment