Daily Current Affairs in Hindi & English – 19 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in English and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021

Daily Current Affairs in Hindi & English – 19 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 19 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 19 Aug 2021

  1. विश्व का सबसे बड़ा नवीनीकृत जीन बैंक कहां स्थापित किया गया है?
    उत्तर: दिल्ली
  2. अफगानिस्तान देश का नया नाम क्या हो गया है?
    उत्तर: इस्लामिक एमिरेट्स ऑफ अफगानिस्तान
  3. उत्तर प्रदेश में सरकार ने किस शहर का नाम बदलकर हरिगढ़ करने के लिए पंचायत बोर्ड की बैठक में प्रस्ताव रखा है?
    उत्तर: अलीगढ़
  4. हाल ही में किस राज्य सरकार ने “राजीव गांधी ग्रामीण भूमिहीन मजदूर न्याय योजना” शुरू की है?
    उत्तर: छत्तीसगढ़ राज्य सरकार
  5. हाल ही में किसने MeitY-NASSCOM स्टार्ट-अप महिला उद्यमी पुरस्कार 2020-21 की घोषणा की है?
    उत्तर: भारत सरकार
  6. सुडोकू के गॉडफादर माकी काजी का हाल ही में कितने वर्ष की उम्र में निधन हो गया है?
    उत्तर: 69 वर्ष
  7. भारतीय महिला राष्ट्रीय फुटबॉल टीम के नए कोच कौन बने हैं?
    उत्तर: थॉमस डेनर्बी
  8. दुआरे सरकार यानी दरवाजे पर सरकार का दूसरा चरण कहां शुरू हुआ है?
    उत्तर: पश्चिम बंगाल
  9. एमवे इंडिया ने किसे अपना ब्रांड एंबेसडर बनाया है?
    उत्तर: मीराबाई चानू
  10. 19 अगस्त को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: विश्व फोटोग्राफी दिवस

Daily Current Affairs in English – 19 Aug 2021

  1. Where has the world’s largest refurbished gene bank been established?
    Answer: Delhi
  2. What has become the new name of the country of Afghanistan?
    Answer: Islamic Emirates of Afghanistan
  3. In Uttar Pradesh, the government has proposed in the meeting of the Panchayat Board to change the name of which city to Harigarh?
    Answer: Aligarh
  4. Which state government has recently launched “Rajiv Gandhi Grameen Bhumiless Mazdoor Nyay Yojana”?
    Answer: Chhattisgarh State Government
  5. Who has recently announced the MeitY-NASSCOM Start-up Women Entrepreneur Awards 2020-21?
    Answer: Government of India
  6. Sudoku’s godfather Maki Kaji has passed away recently at the age of?
    Answer: 69 years
  7. Who has become the new coach of the Indian women’s national football team?
    Answer: Thomas Dennerby
  8. Where has the second phase of government at the doorstep started?
    Answer: West Bengal
  9. Who has been appointed by Amway India as its brand ambassador?
    Answer: Mirabai Chanu
  10. Which day is celebrated all over the world on 19th August?
    Answer: World Photography Day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment