Daily Current Affairs in Hindi & English – 18 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs sections keep you always updated about the important current affairs for your upcoming exams. We provide daily updates on Gk and Current Affairs helpful for the preparation of UPSC, IAS, SSC, RRB, Railway, RBI, SBI PO, Banking, and all other competitive exams. Allow the notification on this blog to receive alerts of daily current affairs or else you can bookmark this page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 18 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 18 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 18 June 2021

  1. सबसे बड़ी सॉफ्टवेयर कंपनी माइक्रोसॉफ्ट ने किसे अपना चेयरमैन नियुक्त किया है?
    उत्तर – सत्या नडेला
  2. रिपोर्ट इट डोंट शेयर इट नामक पहल को किस कंपनी ने लांच किया है?
    उत्तर – फेसबुक
  3. भारत के किस राज्य में हाल ही में ग्रीन फंगस का पहला मामला आया है?
    उत्तर – मध्य प्रदेश
  4. 18 जून को विश्व भर में कौनसा दिवस मनाया जाता है
    उत्तर – आर्कटिक प्राईड डे
  5. 31 में नाटो शिखर सम्मेलन 2021 का आयोजन कहां किया गया?
    उत्तर – ब्रुसेल्स
  6. WHO ने हाल ही में कोविड-19 के नए एक वैरीअंट लैम्ब्डा की पहचान कितने देशों में की है?
    उत्तर – 29 देशों में
  7. जम्मू कश्मीर में स्कूल बनाने के लिए हाल ही में किस अभिनेता ने 1 करोड़ रुपए डोनेट की है?
    उत्तर – अक्षय कुमार
  8. हाल ही में लॉन्च हुई पुस्तक ‘द स्वीटनेस ऑफ वाटर’ के लेखक कौन है?
    उत्तर – नाथन हैरिस
  9. राष्ट्रीय समुद्री विरासत परिसर किस राज्य में विकसित किया जायेगा?
    उत्तर – गुजरात
  10. हाल ही में चर्चित ‘डेटा लेक’ किस इंस्टिट्यूट का ऑनलाइन पोर्टल है?
    उत्तर – NHAI (National Highways Authority of India)

Daily Current Affairs in English – 18 June 2021

  1. Who has been appointed as its chairman by the largest software company Microsoft?
    Answer – Satya Nadella
  2. Which company has launched the Report It Don’t Share It initiative?
    Answer – Facebook
  3. In which state of India, the first case of green fungus has come recently?
    Answer – Madhya Pradesh
  4. Which day is celebrated around the world on 18th June?
    Answer – Arctic Pride Day
  5. Where was the 31st NATO summit 2021 held?
    Answer – Brussels
  6. In how many countries has WHO recently identified lambda, a new variant of Covid-19?
    Answer – In 29 countries
  7. Which actor has recently donated Rs 1 crore to build a school in Jammu and Kashmir?
    Answer – Akshay Kumar
  8. Who is the author of the recently launched book ‘The Sweetness of Water’?
    Answer – Nathan Harris
  9. In which state will the National Maritime Heritage Complex be developed?
    Answer – Gujarat
  10. Recently popular ‘Data Lake’ is the online portal of which institute?
    Answer – NHAI (National Highways Authority of India)

Hope you liked the article. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment