Daily Current Affairs in Hindi & English – 18 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in English and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 18 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 18 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 18 Aug 2021

  1. भारत में किस वर्ष तक 6 लाख गांवों को इंटरनेट कनेक्टिविटी दिए जाने की घोषणा की गयी है?
    उत्तर: 2024
  2. किस मंत्रालय का “वृक्षारोपण अभियान-2021” 19 अगस्त, 2021 को शुरू किये जाने की घोषणा की गयी है?
    उत्तर: कोयला मंत्रालय
  3. चीनी वैक्सीन निर्माता सिनोफार्म ने किस देश के साथ समझौता किया है?
    उत्तर: बांग्लादेश
  4. किस देश के उप राष्ट्रपति अमरुल्ला सालेह ने खुद को देश का राष्ट्रपति घोषित किया है?
    उत्तर: अफगानिस्तान
  5. किस देश के प्रधानमंत्री मुहिद्दीन यासीन ने अपने पद से इस्तीफ़ा दे दिया है?
    उत्तर: मलेशिया
  6. हाल ही में किस राज्य सरकार ने बीजू स्वास्थ्य कल्याण योजना के तहत स्मार्ट स्वास्थ्य कार्ड प्रदान करने की घोषणा की है?
    उत्तर: ओडिशा
  7. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने 15 अगस्त 2021 को कितने लाख करोड़ रुपये की प्रधानमंत्री गतिशक्ति पहल की घोषणा की है?
    उत्तर: 100 लाख करोड़ रुपये
  8. हाल ही में ज्वालामुखी विस्फोट से किस देश में एक नया द्वीप बना है?
    उत्तर: जापान
  9. हाल ही में किस राज्य के रालामंडल अभ्यारण्य में नाइट सफारी शुरू हुयी है?
    उत्तर: मध्य प्रदेश
  10. हाल ही में इंडोनेशिया का स्वतंत्रता दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 17 अगस्त

Daily Current Affairs in English – 18 Aug 2021

  1. By which year it has been announced to provide internet connectivity to 6 lakh villages in India?
    Answer: 2024
  2. Which ministry’s “Tree Plantation Campaign-2021” has been announced to start on August 19, 2021?
    Answer: Ministry of Coal
  3. With which country has Chinese vaccine manufacturer Sinopharm signed an agreement?
    Answer: Bangladesh
  4. Which country’s Vice President Amarullah Saleh has declared himself the President of the country?
    Answer: Afghanistan
  5. Which country’s Prime Minister Muhyiddin Yasin has resigned from his post?
    Answer: Malaysia
  6. Which state government has recently announced to provide smart health card under Biju Swasthya Kalyan Yojana?
    Answer: Odisha
  7. Prime Minister Narendra Modi has announced Prime Minister Gatishakti initiative worth how many lakh crore rupees on 15th August 2021?
    Answer: Rs 100 lakh crore
  8. In which country a new island has been formed by the recent volcanic eruption?
    Answer: Japan
  9. In which state’s Ralamandal Sanctuary, Night Safari has started recently?
    Answer: Madhya Pradesh
  10. When has Indonesia’s Independence Day been celebrated recently?
    Answer: August 17

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment