Daily Current Affairs in Hindi & English – 17 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

Cracksarkarijob’s Daily Current Affairs section provides you all updates regarding current events and happening important for upcoming Govt Job exams. We post daily current affairs every day which is very helpful for the preparation of UPSC, SSC, Railway, Bank, IBPS, SBI PO, SSC MTS, and other competitive exams. In order to get regular updates, you are suggested to allow the notification or bookmark this page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 17 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 17 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 17 June 2021

  1. दुनिया का पहला लकड़ी निर्मित उपग्रह ‘विसा वुडसैट’ लॉन्च करने की घोषणा किस देश ने की है?
    उत्तर – न्यूजीलैंड
  2. जिस बीपीएल परिवार ने COVID के कारण कमाने वाले सदस्य को खो दिया है? उस परिवार को 1 लाख रुपये की राहत देने की घोषणा किस राज्य ने की है?
    उत्तर – कर्नाटक
  3. कौन से राज्य में GI प्रमाणित जर्दालू आम उगाए जाते हैं जिसे हाल ही में UK को निर्यात किया गया था?
    उत्तर – बिहार
  4. 17 जून को विश्व भर में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर – विश्व मरुस्थलीय और सूखा रोकथाम दिवस
  5. किस इंस्टिट्यूट ने माइक्रोफाइनेंस के नियमन पर एक सलाहकार दस्तावेज जारी किया है?
    उत्तर – आरबीआई
  6. किस इंस्टिट्यूट को ‘रजिस्टर्ड इन्वेस्टमेंट एडवाइजर्स’ की निगरानी के लिए अधिकार दिए गए हैं?
    उत्तर – BSE Administration and Supervision Ltd
  7. किस राज्य की सरकार ने 1 जुलाई से सभी सरकारी प्राथमिक एवं उच्च प्राथमिक विद्यालयों को शिक्षकों एवं कर्मचारियों के लिए खोलने के आदेश दिए हैं?
    उत्तर – उत्तर प्रदेश राज्य सरकार
  8. जॉन हापकिंस यूनिवर्सिटी ट्रैकर के अनुसार कोविड-19 के कारण 6 लाख मौतें दर्ज करने वाला कौन सा देश पहला देश बन गया है?
    उत्तर – अमेरिका
  9. हाल ही में किस सोशल मीडिया कंपनी ने अंतरिम मुख्य शिकायत अधिकारी नियुक्त किया है?
    उत्तर – टि्वटर
  10. बॉलीवुड के जाने-माने किस अभिनेता एवं सामाजिक कार्यकर्ता का 97 वर्ष की उम्र में निधन हो गया है?
    उत्तर – चंद्रशेखर वैद्य (रामानंद सागर की ‘रामायण’ में सुमंत का मशहूर किरदार निभाने वाले ऐक्टर)

Daily Current Affairs in English – 17 June 2021

  1. Which country has announced the launch of the world’s first wooden satellite ‘Visa Woodsat’?
    Answer – New Zealand
  2. Which BPL family has lost an earning member due to COVID? Which state has announced a relief of Rs 1 lakh to that family?
    Answer – Karnataka
  3. Which state grows GI-certified Jardalu mangoes which were recently exported to UK?
    Answer – Bihar
  4. Which day is celebrated across the world on 17th June?
    Answer – World Desert and Drought Prevention Day
  5. Which institute has released an advisory document on regulation of microfinance?
    Answer – RBI
  6. Which institute has been empowered to oversee ‘Registered Investment Advisors’?
    Answer – BSE Administration and Supervision Ltd
  7. Which state government has ordered to open all government primary and upper primary schools for teachers and employees from July 1?
    Answer – Uttar Pradesh State Government
  8. Which country has become the first country to record 6 lakh deaths due to COVID-19 as per the John Hopkins University tracker?
    Answer – America
  9. Which social media company has recently appointed an interim Chief Grievance Officer?
    Answer – Twitter
  10. Which Bollywood actor and social activist has passed away at the age of 97?
    Answer – Chandrashekhar Vaidya (Actor who played the famous character of Sumant in Ramanand Sagar’s ‘Ramayana’)

We hope you found this article beneficial for your preparation for upcoming exams. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment