Daily Current Affairs in Hindi & English – 17 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in English and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 17 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 17 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 17 Aug 2021

  1. Fuel Kart के नाम से डीजल की होम डिलीवरी किस तेल कंपनी द्वारा शुरू की गई है?
    उत्तर: भारत पेट्रोलियम कॉर्पोरेशन लिमिटेड (BPCL)
  2. प्रशांत कुमार अग्रवाल को किस राज्य का नया पुलिस महानिदेशक के रूप में नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: हरियाणा
  3. सेटेलाइट फोन से लैस होने वाले देश का पहला राष्ट्रीय उद्यान कौन सा है?
    उत्तर: काजीरंगा नेशनल पार्क
  4. टोक्यो पैरालंपिक खेलों में कितने भारतीय सेना खिलाड़ी भाग लेने वाले हैं?
    उत्तर: 54
  5. किस विधानसभा ने “मवेशी संरक्षण विधेयक, 2021” पारित किया है?
    उत्तर: असम विधानसभा
  6. किस राज्य सरकार ने इंदिरा गांधी शहरी क्रेडिट कार्ड योजना के प्रारूप को मंजूरी दी है?
    उत्तर: राजस्थान
  7. किस राज्य सरकार ने हाल ही में ‘जगन्ना विद्या कानुका योजना’ शुरू की है?
    उत्तर: आंध्र प्रदेश
  8. हाल ही में किस मंत्रालय ने ई-अध्ययन मंच ‘TAPAS’ लांच किया है?
    उत्तर: सामाजिक न्याय और आधिकारिता मंत्रालय
  9. हाल ही में किस राज्य ने 4 नए जिले बनाने की घोषणा की है?
    उत्तर: छत्तीसगढ़
  10. प्रत्यक्ष कार्यवाही दिवस 2021 कब मनाया गया है?
    उत्तर: 16 अगस्त

Daily Current Affairs in English – 17 Aug 2021

  1. Which oil company has started home delivery of diesel in the name of Fuel Kart?
    Answer: Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL)
  2. Prashant Kumar Agarwal has been appointed as the new Director General of Police of which state?
    Answer: Haryana
  3. Which is the first national park in the country to be equipped with satellite phones?
    Answer: Kaziranga National Park
  4. How many Indian Army players are going to participate in Tokyo Paralympic Games?
    Answer: 54
  5. Which assembly has passed the “Cattle Protection Bill, 2021”?
    Answer: Assam Legislative Assembly
  6. Which state government has approved the draft Indira Gandhi Urban Credit Card Scheme?
    Answer: Rajasthan
  7. Which state government has recently launched ‘Jaganna Vidya Kanuka Yojana’?
    Answer: Andhra Pradesh
  8. Which ministry has recently launched the e-study platform ‘TAPAS’?
    Answer: Ministry of Social Justice and Empowerment
  9. Which state has recently announced the creation of 4 new districts?
    Answer: Chhattisgarh
  10. When is Direct Action Day 2021 observed?
    Answer: 16 August

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment