Daily Current Affairs in Hindi & English – 16 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 16 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 16 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 16 June 2021

  1. सिपरी रिपोर्ट 2021 के अनुसार भारत के पास कितने परमाणु हथियार हैं?
    उत्तर – 156
  2. हाल ही में जारी की गई वर्ल्ड गिविंग इंडेक्स 2021 में भारत कौन से स्थान पर रहा है?
    उत्तर – 14 वे
  3. आईसीसी टेस्ट रैंकिंग 2021 में कौन सी क्रिकेट टीम पहले स्थान पर रही है?
    उत्तर – न्यूजीलैंड क्रिकेट टीम
  4. बांग्लादेश सेना के नए प्रमुख कौन बने हैं?
    उत्तर – एम एस सफीउद्दीन अहमद
  5. हाल ही में पहली बार भारत ने किस देश को प्रमाणित जर्दालू आम निर्यात किए हैं?
    उत्तर – ब्रिटेन
  6. हाल ही में किस कंपनी ने दुनिया की सबसे लंबी समुद्री केबल फ़र्ममीना की स्थापना करने की घोषणा की है?
    उत्तर – गूगल
  7. हाल ही में मनाया गया राजा परबा त्यौहार किस राज्य का त्योहार है?
    उत्तर – उड़ीसा
  8. ब्रिटेन ने यूरोपियन यूनियन से अलग होने के बाद किस देश के साथ हाल ही में सबसे बड़ा व्यापारिक समझौता किया है?
    उत्तर – ऑस्ट्रेलिया
  9. विश्व भर में 16 जून को कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर – अंतरराष्ट्रीय अफ्रीकी बाल दिवस
  10. कौन सा भारतीय राज्य ‘युवा शक्ति कोरोना मुक्ति अभियान’ शुरू करने जा रहा है?
    उत्तर – मध्य प्रदेश

Daily Current Affairs in English – 16 June 2021

  1. How many nuclear weapons does India have according to the SIPRI report 2021?
    Answer – 156
  2. What is the rank of India in the recently released World Giving Index 2021?
    Answer – 14th
  3. Which cricket team has been ranked first in the ICC Test Rankings 2021?
    Answer – New Zealand cricket team
  4. Who has become the new chief of the Bangladesh Army?
    Answer – M S Safiuddin Ahmed
  5. Recently, for the first time, India has exported certified Jardalu mangoes to which country?
    Answer – Britain
  6. Which company has recently announced the establishment of the world’s longest marine cable FIRMINA?
    Answer – Google
  7. Raja Parba festival celebrated recently is the festival of which state?
    Answer – Orissa
  8. Which country has Britain recently signed the biggest trade deal since leaving the European Union?
    North – Australia
  9. Which day is celebrated all over the world on 16th June?
    Answer – International African Children’s Day
  10. Which Indian state is going to launch ‘Yuva Shakti Corona Mukti Abhiyan’?
    Answer – Madhya Pradesh

We hope you found this article helpful. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment