Daily Current Affairs in Hindi & English – 16 July 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 16 July 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 16 July 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 16 July 2021

  1. टोक्यो ओलंपिक का चीयर सॉन्ग हिंदुस्तानी वे को किसने लॉन्च किया है?
    उत्तर: ए आर रहमान
  2. हाल ही में स्किल इंडिया मिशन के कितने वर्ष पूरे हो गए है?
    उत्तर: 6 वर्ष
  3. हाल ही में कौन सा देश इजराइल में दूतावास खोलने वाला पहला खाड़ी देश बना है
    उत्तर: संयुक्त अरब अमीरात
  4. गौतम अदानी के अदानी समूह ने हाल ही में किस हवाईअड्डे का अधिग्रहण पूरा कर लिया है?
    उत्तर: मुंबई अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे
  5. राज्यसभा में सदन के नेता कौन नियुक्त हुए हैं?
    उत्तर: पीयूष गोयल
  6. हाल ही में किस नेता ने वर्चुअल माध्यम से राष्ट्रव्यापी अभियान “कोविड टीका संग सुरक्षित वन, धन और उद्यम” की शुरुआत की है?
    उत्तर: केन्द्रीय जनजातीय कार्य मंत्री अर्जुन मुंडा
  7. किस नेता ने हाल ही में नई दिल्ली में आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस द्वारा संचालित शिकायत प्रबंधन के एप्लिकेशन की शुरुआत की है?
    उत्तर: रक्षा मंत्री राजनाथ सिंह
  8. दिल्ली सरकार ने यात्रियों को बसों के बारे में रीयल-टाइम जानकारी देने के लिए किस कंपनी के साथ भागीदारी की है?
    उत्तर: गूगल
  9. द ग्रेट बिग लायन पुस्तक लॉन्च हुई है इसके लेखक कौन है
    उत्तर: क्रिसिस नाइट
  10. विश्व युवा कौशल दिवस कब मनाया गया है
    उत्तर: 15 जुलाई

Daily Current Affairs in English – 16 July 2021

  1. Who has launched the cheer song Hindustani Way of Tokyo Olympics?
    Answer: AR Rahman
  2. How many years of Skill India Mission have been completed recently?
    Answer: 6 years
  3. Which country has recently become the first Gulf country to open an embassy in Israel?
    Answer: United Arab Emirates
  4. Gautam Adani’s Adani Group has recently completed the acquisition of which airport?
    Answer: Mumbai International Airport
  5. Who has been appointed as the Leader of the House in the Rajya Sabha?
    Answer: Piyush Goyal
  6. Which leader has recently launched the nationwide campaign “Covid Vaccine with Safe Forest, Dhan and Udyam” through virtual medium?
    Answer: Union Tribal Affairs Minister Arjun Munda
  7. Which leader has recently launched an application for Grievance Management powered by Artificial Intelligence in New Delhi?
    Answer: Defense Minister Rajnath Singh
  8. Delhi government has partnered with which company to provide real-time information about buses to passengers?
    Answer: Google
  9. Who is the author of the book The Great Big Lion has been launched?
    Answer: Chrissy Knight
  10. When is World Youth Skills Day celebrated?
    Answer: 15 July

We hope you found this article helpful. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment