Daily Current Affairs in Hindi & English – 16 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in English and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 16 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 16 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 16 Aug 2021

  1. भारत में हाल ही में 2019-20 में अरबपतियों की संख्या घटकर कितनी हो गयी है?
    उत्तर: 136
  2. हाल ही में भारत का पहला ड्रोन फोरेंसिक अनुसन्धान केंद्र कहाँ शुरू हुआ है?
    उत्तर: केरल
  3. हाल ही में किस राज्य ने मवेशी संरक्षण विधेयक 2021 पारित किया है?
    उत्तर: असम
  4. चीन ने हाल ही में किस वर्ष तक कार्बन न्यूट्रल बनने की योजना बनायी है?
    उत्तर: 2060
  5. कितने पुलिस अधिकारियों को हाल ही में जांच में उत्कृष्टता पुरस्कार के लिए केंद्रीय गृह मंत्री पदक से सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: 152
  6. हाल ही में उत्तरी दिल्ली नगर निगम ने कचरा उठाने के लिए शिकायत दर्ज करने में मदद करने के लिए कौन सा एप्प लांच किया है?
    उत्तर: Cleancity App
  7. हाल ही में किस राज्य में हवाई अड्डे का नाम महाराजा अग्रसेन के नाम पर रखा जायेगा?
    उत्तर: हरियाणा
  8. कौनसी राज्य सरकार पद्म शैली पुरस्कार स्थापित करने की योजना बना रही है?
    उत्तर: केरल
  9. किस बैंक ने हाल ही में Honour First पहल शुरू करने के लिए भारतीय नौसेना के साथ समझौता किया है?
    उत्तर: IDFC First बैंक
  10. हाल ही में Partition Horrors Remembrance Day कब मनाया है?
    उत्तर: 14 अगस्त

Daily Current Affairs in English – 16 Aug 2021

  1. How much has the number of billionaires in India decreased recently in 2019-20?
    Answer: 136
  2. Where has India’s first Drone Forensic Research Center started recently?
    Answer: Kerala
  3. Which state has recently passed the Cattle Protection Bill 2021?
    Answer: Assam
  4. By which year has China recently planned to become carbon neutral?
    Answer: 2060
  5. How many police officers have been awarded the Union Home Minister’s Medal for Excellence in Investigation award recently?
    Answer: 152
  6. Which app has been recently launched by the North Delhi Municipal Corporation to help in filing complaints for garbage collection?
    Answer: Cleancity App
  7. Recently in which state the airport will be named after Maharaja Agrasen?
    Answer: Haryana
  8. Which state government is planning to institute Padma style award?
    Answer: Kerala
  9. Which bank has recently tied up with the Indian Navy to launch the Honor First initiative?
    Answer: IDFC First Bank
  10. When is Partition Horrors Remembrance Day celebrated recently?
    Answer: August 14

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

2 thoughts on “Daily Current Affairs in Hindi & English – 16 Aug 2021”

Leave a Comment