Daily Current Affairs in Hindi & English – 15 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs 2021 section provides the latest and important current affairs for the preparation of Banking, IBPS, SSC, Railway, UPSC, IAS/PCS, BPSC, MPPSC, UPPSC, RPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and other competitive exams. All aspirants are suggested to bookmark this page to read Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 15 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 15 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 15 June 2021

  1. किस भारतीय महिला पहलवान ने पोलैंड ओपन में 53 किलो भार वर्ग में स्वर्ण पदक जीता है?
    उत्तर – विनेश फोगाट
  2. नरी मैरी डोंड्रा को किस देश के नए प्रधानमंत्री बने हैं?
    उत्तर – सेंट्रल अफ्रीकन रिपब्लिक
  3. हाल ही में सरिया के टेनिस खिलाड़ी नोवाक जोकोविच ने अपने करियर का कौन सा ग्रैंड स्लैम खिताब जीता है?
    उत्तर – 19 वा (फ्रेंच ओपन)
  4. हाल ही में, तटरक्षक बल ने ओडिशा में ओलिव रिडले कछुओं की रक्षा के लिए कौन सा ऑपरेशन शुरू किया है?
    उत्तर – ऑपरेशन ओलिविया
  5. हाल ही में केंद्र सरकार ने जल जीवन मिशन के तहत 2021-22 में किस राज्य को 3184 करोड रुपए आवंटित किए हैं?
    उत्तर – आंध्र प्रदेश
  6. हाल ही में किस आईआईटी संस्थान ने पहला विद्युत मुक्त सीपीएपी उपकरण जीवन वायु विकसित किया है?
    उत्तर – आईआईटी रोपड़
  7. 15 जून को विश्व भर में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर – वैश्विक पवन दिवस
  8. ऑस्ट्रेलियन तैराक काइली मैककेन ने हाल ही में कितने मीटर बैकस्ट्रोक प्रतिस्पर्धा में नया वर्ल्ड रिकॉर्ड बनाया है?
    उत्तर – 100 मीटर
  9. किस पुणे बेस्ड एक स्टार्ट-अप फर्म ने एक 3D-प्रिंटेड मास्क बनाया है, जिसे एंटी-वायरल एजेंटों के साथ लेपित किया गया है?
    उत्तर – थिंक्र टेक्नोलॉजीज इंडिया प्राइवेट लिमिटेड
  10. कौन सा राज्य कोविड-19 महामारी पर लोगों में जागरूकता बढ़ाने के लिए ‘युवा शक्ति कोरोना मुक्ति अभियान’ शुरू करेगा?
    उत्तर – मध्य प्रदेश

Daily Current Affairs in English – 15 June 2021

  1. Which Indian female wrestler has won the gold medal in the 53 kg weight category at the Poland Open?
    Answer – Vinesh Phogat
  2. Nari Marie Dondra has been appointed as the new Prime Minister of which country?
    Answer – Central African Republic
  3. Which Grand Slam title of his career has recently been won by Saria tennis player Novak Djokovic?
    Answer – 19th (French Open)
  4. Recently, Coast Guard has launched which operation to protect Olive Ridley turtles in Odisha?
    Answer – Operation Olivia
  5. Recently, the Central Government has allocated Rs 3184 crore to which state in 2021-22 under the Jal Jeevan Mission?
    Answer – Andhra Pradesh
  6. Which IIT institute has recently developed Jeevan Vayu, the first electrical-free CPAP device?
    Answer – IIT Ropar
  7. Which day is celebrated across the world on 15th June?
    Answer – Global Wind Day
  8. Australian swimmer Kylie McCain recently set a new world record in how many meters backstroke?
    Answer – 100 meters
  9. Which Pune-based start-up firm has created a 3D-printed mask, which is coated with antiviral agents?
    Answer – Thinkr Technologies India Private Limited
  10. Which state will launch ‘Yuva Shakti Corona Mukti Abhiyan’ to increase awareness among people on the COVID-19 pandemic?
    Answer – Madhya Pradesh

We hope that you have found this article helpful for exam preparation. Don’t forget to bookmark this page for daily current affairs 2021.

Leave a Comment