Daily Current Affairs in Hindi & English – 15 July 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 15 July 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 15 July 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 15 July 2021

  1. वार्षिक आसमानी बिजली रिपोर्ट के अनुसार, 2020-21 के दौरान बिजली गिरने से किस भारतीय राज्य में सबसे अधिक मौतें हुईं?
    उत्तर: बिहार
  2. कोविड-19 के लिए 100% पहली खुराक कवरेज हासिल करने वाला पहला भारतीय राज्य / केंद्र शासित प्रदेश कौन बना है?
    उत्तर: लद्दाख
  3. कौन सा देश कोरोना वैक्सीन की तीसरी डोज लगाने वाला पहला देश बन गया है?
    उत्तर: इजरायल
  4. एनटीपीसी लिमिटेड ने किस राज्य में भारत का सबसे बड़ा सोलर पार्क बनाने की घोषणा की है?
    उत्तर: गुजरात
  5. गुजरात के किस शहर में रेलवे ट्रैक के ऊपर भारत का पहला 5 स्टार होटल बनाया गया है?
    उत्तर: गांधी नगर
  6. हाल ही में राजेंद्र विश्वनाथ अर्लेकर किस राज्य के 28 में राज्यपाल बने हैं ?
    उत्तर: हिमाचल प्रदेश
  7. भारतीय स्वदेशी डिजिटल ऐप भीम यूपीआई को पहली बार किस देश में लांच किया गया है?
    उत्तर: भूटान
  8. भारत के किस राज्य में लेमरू हाथी रिजर्व का निर्माण किया जाएगा?
    उत्तर: छत्तीसगढ़
  9. देश का सबसे बड़ा सोलर एनर्जी पार्क कहां बनाया जाएगा?
    उत्तर: गुजरात
  10. विश्व चैंपियनशिप 2026 की मेजबानी करेगा
    उत्तर: भारत

Daily Current Affairs in English – 15 July 2021

  1. According to the annual Sky Lightning Report, which Indian state had the highest number of deaths due to lightning during 2020-21?
    Answer: Bihar
  2. Which has become the first Indian state/UT to achieve 100% first dose coverage for COVID-19?
    Answer: Ladakh
  3. Which country has become the first country to administer the third dose of corona vaccine?
    Answer: Israel
  4. NTPC Limited has announced to set up India’s largest solar park in which state?
    Answer: Gujarat
  5. In which city of Gujarat India’s first 5 star hotel has been built on the railway track?
    Answer: Gandhi Nagar
  6. Recently Rajendra Vishwanath Arlekar has become the governor of which state?
    Answer: Himachal Pradesh
  7. In which country Indian indigenous digital app BHIM UPI has been launched for the first time?
    Answer: Bhutan
  8. In which Indian state Lemru Elephant Reserve will be set up?
    Answer: Chhattisgarh
  9. Where will the country’s largest solar energy park be built?
    Answer: Gujarat
  10. Will host world championship 2026
    Answer: India

We hope you found this article helpful. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment