Daily Current Affairs in Hindi & English – 14 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

Learn Daily Current Affairs for the preparation of upcoming exams. We have listed the most important current affairs for all the Govt job aspirants. Reading daily current events will help you a lot to score well in your exams. You can bookmark our page – Daily Current Affairs 2021 to read the latest updates as a routine on a daily basis.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 14 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English

Daily Current Affairs in Hindi – 14 June 2021

  1. हाल ही में भारतीय मूल की किस पत्रकार ने पुलित्ज़र पुरस्कार 2021 जीता हैं?
    उत्तर – मेघा राजगोपालन
  2. हाल ही में इजराइल के नए प्रधानमंत्री के रूप में किसने शपथ ली है?
    उत्तर – नफ्ताली बेनेट
  3. संयुक्त राष्ट्र महासभा के 76वें सत्र के निर्वाचित अध्यक्ष अब्दुल्ला शाहिद किस देश से हैं?
    उत्तर – मालदीव
  4. RBI ने वित्तीय लेनदेन के लिए प्रति लेनदेन इंटरचेंज शुल्क को 15 रुपये से बढ़ाकर कितना कर दिया है
    उत्तर – 17 रुपये
  5. किस आईआईटी संस्थान के प्रोफेसर मुकेश शर्मा को डब्ल्यूएचओ का मानद सदस्य नियुक्त किया गया है
    उत्तर – आईआईटी कानपुर
  6. केंद्रीय शिक्षा मंत्री रमेश पोखरियाल निशंक ने हाल ही में समग्र शिक्षा योजना के तहत राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों को कितने रुपए जारी किए हैं?
    उत्तर – 7622 करोड़
  7. भारत के किस राज्य के विश्व के सबसे बड़े परिवार के मुखिया जिओना चाना का हाल ही में निधन हो गया है?
    उत्तर – मिजोरम
  8. 14 जून को विश्व भर में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर – विश्व रक्तदान दिवस
  9. हाल ही में फ्रेंच ओपन टेनिस में महिला एकल का खिताब किसने जीता है?
    उत्तर – बारबोरा क्रेजसिकोवा
  10. भारत के किस पूर्व ऑलराउंडर को अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट परिषद (ICC) हॉल ऑफ फेम में शामिल किया गया?
    उत्तर – वीनू मांकड़

Daily Current Affairs in English – 14 June 2021

  1. Which Indian-origin journalist has recently won the Pulitzer Prize 2021?
    Answer – Megha Rajagopalan
  2. Who has been sworn in as the new Prime Minister of Israel recently?
    Answer – Naftali Bennett
  3. Abdullah Shahid, elected president of the 76th session of the United Nations General Assembly, is from which country?
    Answer – Maldives
  4. RBI has increased the interchange fee per transaction for financial transactions from Rs 15 to how much?
    Answer – Rs 17
  5. Professor Mukesh Sharma of which IIT institute has been appointed as an honorary member of WHO
    Answer – IIT Kanpur
  6. Union Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank has recently released how much rupees to the states and union territories under the Samagra Shiksha Yojana?
    Answer – 7622 crore
  7. Which Indian state’s head of the world’s largest family, Ziona Chana has passed away recently?
    Answer – Mizoram
  8. Which day is celebrated across the world on 14th June?
    Answer – World Blood Donation Day
  9. Who has recently won the women’s singles title in French Open Tennis?
    Answer – Barbora Krejcikova
  10. Which former India all-rounder has been inducted into the International Cricket Council (ICC) Hall of Fame?
    Answer – Vinoo Mankad

We hope you find this article helpful. If you have any query drop your comments down below in the comment section. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment