Daily Current Affairs in Hindi & English – 14 July 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 14 July 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 14 July 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 14 July 2021

  1. किस भारतीय राज्य में देश का पहला क्रिप्टोगेमिक गार्डन खोला गया है?
    उत्तर: उत्तराखंड
  2. किस राज्य सरकार द्वारा खेलो इंडिया यूथ गेम्स 2021 को वर्ष 2022 में आयोजित करने की घोषणा की गई है?
    उत्तर: हरियाणा राज्य सरकार
  3. प्रधानमंत्री मातृ वंदना योजना के सफल क्रियान्वयन में किस राज्य ने प्रथम स्थान प्राप्त किया है?
    उत्तर: मध्य प्रदेश
  4. Bad Bank के नए अध्यक्ष के रूप में किसे चुना गया है?
    उत्तर: पद्म कुमार माधवन
  5. हाल ही में कॉमनवेल्थ पॉइंट्स ऑफ़ लाइट अवार्ड 2021 से किसे सम्मानित किया गया है
    उत्तर: सैयद उस्मान अजहर मकसूसी
  6. ट्विटर ने भारत में किसे अपना निवासी शिकायत अधिकारी (RGO) नियुक्त किया है
    उत्तर: विनय प्रकाश
  7. हाल ही में “द लाइट ऑफ एशिया” पुस्तक लांच हुई है यह पुस्तक किसने लिखी है?
    उत्तर: जयराम रमेश
  8. यशपाल शर्मा का हाल ही में निधन हो गया है यह कौन थे?
    उत्तर: पूर्व भारतीय क्रिकेटर
  9. किस देश ने हाल ही में भारत को 50 वर्षों में पहली बार सेब का निर्यात किया है?
    उत्तर: यूनाइटेड किंगडम
  10. बस्तिल्ले दिवस कब मनाया जाता है?
    उत्तर: 14-जुलाई

Daily Current Affairs in English – 14 July 2021

  1. In which Indian state the country’s first cryptogenic garden has been opened?
    Answer: Uttarakhand
  2. Which state government has announced to organize Khelo India Youth Games 2021 in the year 2022?
    Answer: Haryana State Government
  3. Which state has secured first place in the successful implementation of Pradhan Mantri Matr Vandana Yojana?
    Answer: Madhya Pradesh
  4. Who has been elected as the new chairman of Bad Bank?
    Answer: Padma Kumar Madhavan
  5. Who has recently been honored with the Commonwealth Points of Light Award 2021?
    Answer: Syed Usman Azhar Maqsoosi
  6. Who has been appointed by Twitter as its Resident Grievance Officer (RGO) in India?
    Answer: Vinay Prakash
  7. Recently the book “The Light of Asia” has been launched, who has written this book?
    Answer: Jairam Ramesh
  8. Yashpal Sharma has passed away recently, who was it?
    Answer: Former Indian Cricketer
  9. Which country has recently exported apples to India for the first time in 50 years?
    Answer: United Kingdom
  10. When is Bastille Day celebrated?
    Answer: 14-July

We hope you found this article helpful. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment