Daily Current Affairs in Hindi & English – 13 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

Stay aware of Daily Current Affairs in order to score well in upcoming Govt. exams. The section of Current Affairs is the most important subject for all Govt. job aspirants which can lead them to be successful in their career. We have enlisted the most important current affairs and events below that will be helpful for students. We suggest you to bookmark our Daily Current Affairs page to access the latest updates on current events.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 13 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 13 June 2021

  1. किस मंत्रालय ने नमस्ते योग मोबाइल ऐप लॉन्च किया है?
    उत्तर – आयुष मंत्रालय
  2. पुर्तगाल के लिस्बन एथलेटिक्स मीट में पुरुषों के किस खेल में नीरज चोपड़ा ने गोल्ड मेडल हासिल किया है?
    उत्तर – भाला फेंक
  3. किस ई-कॉमर्स कंपनी ने “मेडिसिन्स फ्रॉम द स्काई” प्रोजेक्ट का नेतृत्व करने के लिए तेलंगाना सरकार के साथ साझेदारी किया है?
    उत्तर – फ्लिपकार्ट
  4. अंतरराष्ट्रीय ओलंपिक समिति ने किस वर्ष के लिए ओलंपिक की मेजबानी के लिए बहन का नाम घोषित किया है?
    उत्तर – 2032
  5. हाल ही में भारत और किस देश ने भारतीय कामगारों की भर्ती पर सहयोग के लिए समझौता पर हस्ताक्षर किए हैं?
    उत्तर – कुवैत
  6. हाल ही में UNCTAD की पहली महिला अध्यक्ष कौन बनी है?
    उत्तर – रेबेका ग्रिनस्पैन
  7. यूरोपीय अंतरिक्ष एजेंसी ने किस ग्रह का अध्ययन करने के लिए ‘एनविज़न’ नामक अपनी प्रोब की घोषणा की है?
    उत्तर – शुक्र ग्रह
  8. हाल ही में किसने दिल्ली में सीमा सड़क भवन में सीमा सड़क संगठन द्वारा स्थापित दो उत्कृष्टता केंद्रों (Centres of Excellence (CoE) का उद्घाटन किया?
    उत्तर – रक्षा मंत्री, राजनाथ सिंह ने
  9. किस अंतर्राष्ट्रीय एजेंसी ने वर्ष 2030 तक एड्स को समाप्त करने के लिए एक राजनीतिक घोषणा को अपनाया है?
    उत्तर – संयुक्त राष्ट्र महासभा
  10. ऑपरेशन पैंजिया XIV किस एजेंसी द्वारा क्रियान्वित किया गया है?
    उत्तर – इंटरपोल

Daily Current Affairs in English – 13 June 2021

  1. Which ministry has launched Namaste Yoga mobile app?
    Answer – Ministry of AYUSH
  2. In which men’s sport Neeraj Chopra has won the gold medal at the Lisbon Athletics Meet in Portugal?
    Answer – Throwing Javelin
  3. Which e-commerce company has partnered with the Telangana government to lead the “Medicines from the Sky” project?
    Answer – Flipkart
  4. The International Olympic Committee has announced the sister name to host the Olympics for which year?
    Answer – 2032
  5. Recently India and which country have signed an agreement for cooperation on the recruitment of Indian workers?
    Answer – Kuwait
  6. Recently who has become the first woman president of UNCTAD?
    Answer – Rebecca Grinspan
  7. The European Space Agency has announced its probe named ‘EnVision’ to study which planet?
    Answer – Venus
  8. Who has recently inaugurated two Centers of Excellence (CoE) set up by the Border Roads Organization at Seema Sadak Bhawan in Delhi?
    Answer – Defense Minister, Rajnath Singh
  9. Which international agency has adopted a political declaration to end AIDS by the year 2030?
    Answer – United Nations General Assembly
  10. Operation Pangea XIV is implemented by which agency?
    Answer – Interpol

Hope you find this article helpful. If you have any suggestions about this article on Daily Current Affairs 2021 feel free to drop your comments down below.

Leave a Comment