Daily Current Affairs in Hindi & English – 13 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in English and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 13 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 13 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 13 Aug 2021

  1. भारत के 75वे स्वतंत्रता दिवस के लिए थीम क्या रखी गयी है?
    उत्तर: नेशन फर्स्ट, ऑलवेज फर्स्ट
  2. हाल ही में बांग्लादेश के किस ऑलराउंडर को आईसीसी प्लेयर ऑफ द मंथ अवार्ड दिया गया है?
    उत्तर: शाकिब अल हसन
  3. PM नरेंद्र मोदी ने 4 लाख महिला स्वंय सहायता समूहों के लिए कितने करोड़ रुपए की राशि जारी की है?
    उत्तर: 1625 करोड़ रुपए
  4. हाल ही में देश की पहली वाटर प्लस सिटी कौनसी घोषित हुयी है ?
    उत्तर: इंदौर
  5. वैज्ञानिकों ने हाल ही में कैंसर के ट्यूमर में किस पोषक की खोज की है?
    उत्तर: प्रोटीन
  6. विश्व के तीसरे सबसे पुराने डूरंड कप के कौन से संस्करण का आयोजन किस शहर में किया जायेगा?
    उत्तर: 130वें संस्करण, कोलकाता
  7. हाल ही में किस देश की सरकार ने डिजिटल वैक्सीन पासपोर्ट लांच करने की घोषणा की है?
    उत्तर: कनाडा
  8. हाल ही में AI क्षमता बढाने के लिए किस बैंक ने AWS का चयन किया है?
    उत्तर: RBL बैंक
  9. हाल ही में जारी रिपोर्ट के अनुसार 2020 में दुनियां का सबसे प्रदूषित देश कौनसा था?
    उत्तर: बांग्लादेश
  10. 13 अगस्त को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: विश्व अंगदान दिवस

Daily Current Affairs in English – 13 Aug 2021

  1. What is the theme for the 75th Independence Day of India?
    Answer: Nation First, Always First
  2. Which Bangladesh all-rounder has been given the ICC Player of the Month Award recently?
    Answer: Shakib Al Hasan
  3. How many crore rupees has been released by PM Narendra Modi for 4 lakh women self-help groups?
    Answer: Rs 1625 crore
  4. Which country’s first water plus city has been declared recently?
    Answer: Indore
  5. Scientists have recently discovered which nutrient in cancerous tumors?
    Answer: Protein
  6. Which city will host which edition of the world’s third oldest Durand Cup?
    Answer: 130th Edition, Kolkata
  7. Which country’s government has recently announced the launch of Digital Vaccine Passport?
    Answer: Canada
  8. Which bank has recently selected AWS to enhance AI capability?
    Answer: RBL Bank
  9. According to the recently released report, which was the most polluted country in the world in 2020?
    Answer: Bangladesh
  10. Which day is celebrated across the world on 13th August?
    Answer: World organ donation day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment