Daily Current Affairs in Hindi & English – 12 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

Learn Daily Current Affairs for the preparation of all types of Govt. job examinations. All the candidates who are preparing for the upcoming Govt jobs must be well prepared for this section to score best. Stay aware of all the latest current events and happening for the upcoming exams. We have listed the most important current affairs below. To get daily updates you can bookmark this page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 12 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 12 June 2021

  1. अमेरिकी राष्ट्रपति जो बिडेन ने हाल ही में किन ऐप पर लगे प्रतिबंध को हटाने की घोषणा की है?
    उत्तर – टिक टॉक और वीचैट
  2. एनीमिया मुक्त भारत सूचकांक 2020-21 की राष्ट्रीय रैंकिंग में किस राज्य ने 57.1 स्कोर के साथ तीसरा स्थान प्राप्त किया है?
    उत्तर – हिमाचल प्रदेश
  3. हाल ही में किसके द्वारा ‘न्यूज़ ऑन एयर रेडियो लाइव स्ट्रीम’ रैंकिंग जारी की गई है?
    उत्तर – प्रसार भारती ऑडियंस रिसर्च
  4. RBI के डिप्टी गवर्नर महेश कुमार जैन का कार्यकाल कितने साल के लिए बढ़ाया गया है?
    उत्तर – दो साल
  5. 12 जून को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर – विश्व बाल श्रम निषेध दिवस
  6. हाल ही में किस देश ने विदेशी प्रतिबंधों के खिलाफ एक नया कानून पारित किया है?
    उत्तर – चीन
  7. किस देश के जैंटलमैन कैडेट को भारतीय सैन्य अकादमी में गौरवपूर्ण मोटिवेशनल ट्रॉफी से सम्मानित किया गया है?
    उत्तर – भूटान
  8. किस राज्य सरकार ने असंगठित क्षेत्रों के श्रमिकों के लिए ‘ई-निर्माण’ पोर्टल एवं मोबाईल ऐप को लॉन्च किया है?
    उत्तर – गुजरात
  9. किस अंतरराष्ट्रीय बॉक्सर एवं 1998 एशियाई खेलों के स्वर्ण पदक विजेता का निधन हो गया है?
    उत्तर – डिंको सिंह
  10. उत्तर प्रदेश कैडर के किस पूर्व आईएएस अधिकारी को चुनाव आयुक्त नियुक्त किया गया है?
    उत्तर – अनूप चंद्र पांडेय

Daily Current Affairs in Englsih – 12 June 2021

  1. US President Joe Biden has recently announced the removal of the ban on which app?
    Answer – Tik Tok and WeChat
  2. Which state has secured the third position with a score of 57.1 in the national ranking of Anemia Free India Index 2020-21?
    Answer – Himachal Pradesh
  3. Recently ‘News on Air Radio Live Stream’ ranking has been released by?
    Answer – Prasar Bharati Audience Research
  4. For how many years the tenure of RBI Deputy Governor Mahesh Kumar Jain has been extended?
    Answer – Two years
  5. Which day is celebrated all over the world on 12th June?
    Answer – World Child Labor Prohibition Day
  6. Which country has recently passed a new law against foreign sanctions?
    Answer – China
  7. Which country’s Gentleman Cadet has been awarded the Glorious Motivational Trophy at the Indian Military Academy?
    Answer – Bhutan
  8. Which state government has launched the ‘e-Nirman’ portal and mobile app for the workers of the unorganized sectors?
    Answer – Gujarat
  9. Which international boxer and 1998 Asian Games gold medalist has passed away?
    Answer – Dinko Singh
  10. Which former IAS officer of Uttar Pradesh cadre has been appointed as Election Commissioner?
    Answer – Anoop Chandra Pandey

Don’t forget to bookmark our page Daily Current Affairs 2021 for staying updated about the latest current events.

Leave a Comment