Daily Current Affairs in Hindi & English – 12 July 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 12 July 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 12 July 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 12 July 2021

  1. पर्यटकों के लिए विश्व का सबसे गहरा पूल 60 मीटर गहरा “जीप डाइव पूल” किस शहर में खोला गया है?
    उत्तर: दुबई
  2. नागपुर में देश के पहले एलएनजी सुविधा संयंत्र का उद्घाटन किसके द्वारा किया गया है?
    उत्तर: नितिन गडकरी
  3. हाल ही में केंद्र सरकार द्वारा जल जीवन मिशन के तहत किस राज्य को 3,323 करोड़ रुपए दिए गए हैं?
    उत्तर: ओडिशा
  4. हाल ही में नौसेना की संपत्ति के 3 किलोमीटर के दायरे में ड्रोन उड़ाने पर किसके द्वारा रोक लगाई गई है?
    उत्तर: भारतीय नौसेना
  5. किस राज्य द्वारा हाल ही में जनसंख्या नीति 2021-30 की घोषणा की गई है
    उत्तर: उत्तर प्रदेश
  6. 15 यूरोपीय संघ के देशों ने यात्रियों के लिए किस कोरोना वेक्सीन को हाल ही में मान्यता दी है?
    उत्तर: कोविशील्ड
  7. किस इंस्टीट्यूट द्वारा “The Hunger Virus Multiplies” शीर्षक से रिपोर्ट जारी गई है?
    उत्तर: ऑक्सफैम
  8. हाल ही में खबरों में रहा, राष्ट्र राज्य कानून, किस देश से संबंधित है
    उत्तर: इजरायल
  9. भारत के पहले क्रिप्टोगैमिक (गैर-बीज वाले पौधे) उद्यान का उद्घाटन कहां किया गया है?
    उत्तर: चकराता (देहरादून)
  10. हाल ही में 11 जुलाई को कौनसा दिवस मनाया गया है?
    उत्तर: विश्व जनसंख्या दिवस

Daily Current Affairs in English – 12 July 2021

  1. The world’s deepest pool 60 meters deep “Jeep Dive Pool” has been opened for tourists in which city?
    Answer: Dubai
  2. The country’s first LNG facility plant in Nagpur has been inaugurated by?
    Answer: Nitin Gadkari
  3. Recently, which state has been given Rs 3,323 crore under the Jal Jeevan Mission by the Central Government?
    Answer: Odisha
  4. Who has recently banned flying drones within 3 km radius of naval property?
    Answer: Indian Navy
  5. Which state has recently announced Population Policy 2021-30?
    Answer: Uttar Pradesh
  6. Which corona vaccine has recently been recognized by 15 European Union countries for travelers?
    Answer: Covishield
  7. Which institute has released the report titled “The Hunger Virus Multiplies”?
    Answer: Oxfam
  8. Recently in news, Nation state law, belongs to which country
    Answer: Israel
  9. Where has India’s first cryptogamic (non-seeded plant) garden inaugurated?
    Answer: Chakrata (Dehradun)
  10. Which day has been celebrated recently on 11th July?
    Answer: World Population Day

We hope you found this article helpful. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment