Daily Current Affairs in Hindi & English – 12 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in English and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 12 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 12 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 12 Aug 2021

  1. किस राज्य सरकार ने “फेसलेस परिवहन सेवाएं” लांच करने की घोषणा की है?
    उत्तर: दिल्ली सरकार
  2. वैश्विक युवा विकास सूचकांक, 2020 में भारत कौन से स्थान पर रहा है?
    उत्तर: 122वें
  3. भारतीय वायु सेना ने दुनिया का सबसे ऊंचा एयर ट्रेफिक कंट्रोल टावर का निर्माण कहां किया है?
    उत्तर: लद्दाख
  4. FIDE विश्व कप 2021 के विजेता कौन बने हैं?
    उत्तर: यान डूडा
  5. किस हवाई अड्डे को दुनिया का सर्वश्रेष्ठ हवाई अड्डा का खिताब मिला है?
    उत्तर: हमाद इंटरनेशनल एयरपोर्ट (कतर)
  6. द अर्थ स्पिनर नामक पुस्तक लांच हुई है यह पुस्तक किसने लिखी है?
    उत्तर: अनुराधा राय
  7. कौन सा ऐप विश्वभर में सबसे ज्यादा बार डाउनलोड किये जाने वाला ऐप बन गया है?
    उत्तर: टिकटॉक
  8. हाल ही में RBI ने कब से एटीएम में कैश खात्म होने पर बैंकों में जुर्माना लगाने का फैसला किया है?
    उत्तर: 1 Oct 2021
  9. भारतीय एथलेटिक महासंघ की समीति के अनुसार देश में हर साल किस तारीख को जेवलिन थ्रो डे मनाया जाएगा?
    उत्तर: 7 अगस्त
  10. 12 अगस्त को पूरे विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: अन्तरराष्ट्रीय युवा दिवस

Daily Current Affairs in English – 12 Aug 2021

  1. Which state government has announced to launch “Faceless Transport Services”?
    Answer: Delhi Government
  2. What is the rank of India in the Global Youth Development Index, 2020?
    Answer: 122nd
  3. Where has the Indian Air Force constructed the world’s tallest Air Traffic Control Tower?
    Answer: Ladakh
  4. Who has become the winner of FIDE World Cup 2021?
    Answer: Yan Duda
  5. Which airport has got the title of best airport in the world?
    Answer: Hamad International Airport (Qatar)
  6. A book named The Earth Spinner has been launched, who has written this book?
    Answer: Anuradha Rai
  7. Which app has become the most downloaded app worldwide?
    Answer: Tiktok
  8. Recently, from when has RBI decided to impose penalty in banks for running out of cash in ATMs?
    Answer: 1 Oct 2021
  9. According to the committee of Athletic Federation of India, on which date Javelin Throw Day will be celebrated every year in the country?
    Answer: 7 August
  10. Which day is celebrated all over the world on 12th August?
    Answer: International Youth Day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment