Daily Current Affairs in Hindi & English – 11 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

Learn Daily Current Affairs in Hindi and English for the preparation of all Govt. job examinations. We post daily updates on Gk and Current Affairs helpful for the preparation of Railway, UPSC, Banking, SSC, etc. You are suggested to bookmark this page – Daily Current Affairs in Hindi & English to read all the latest current events.Daily Current Affairs in Hindi & English - 11 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 11 June 2021

  1. बंधन बैंक के एमडी एंड सीईओ फिर से कौन बने हैं?
    उत्तर – चंद्रशेखर घोष
  2. हाल ही में किस राज्य ने ‘मुख्यमंत्री किसान मित्र ऊर्जा योजना’ को मंजूरी दे दी है?
    उत्तर – राजस्थान सरकार
  3. जम्मू कश्मीर का कौन सा गांव 100% वयस्क आबादी का टीकाकरण करने वाला भारत का पहला गांव बन गया है?
    उत्तर – वेयान गांव
  4. द ग्लोबल लिवेबिलिटी इंडेक्स 2021 में कौन सा शहर प्रथम स्थान पर रहा है?
    उत्तर – ऑकलैंड
  5. कॉस्ट आफ क्लाइमेट चेंज इन इंडिया रिपोर्ट 2021 को किसने जारी किया है
    उत्तर – ओवरसीज डेवलपमेंट इंस्टीट्यूट (ODI)
  6. हाल ही में भारत और किस देश की नौसेना के बीच समन्वित गस्त अभ्यास ‘CORPAT’ शुरू किया गया है?
    उत्तर – थाईलैंड
  7. एनीमिया मुक्त भारत सूचकांक 2020-21 में कौन सा राज्य प्रथम स्थान पर रहा है?
    उत्तर – मध्य प्रदेश
  8. हाल ही में एक पुस्तक द बेंच लांच हुई है यह किसने लिखी है?
    उत्तर – मेगन मार्कल
  9. हाल ही में बांग्ला फिल्म मेकर और कवि बुद्धदेव दासगुप्ता का कितने वर्ष की उम्र में निधन हुआ है?
    उत्तर – 77 वर्ष
  10. कौन सा देश बिटकॉइन क्रिप्टो करेंसी को कानूनी दर्जा देने वाला विश्व का पहला देश बन गया है?
    उत्तर – अल सल्वाडोर

Daily Current Affairs in English – 11 June 2021

  1. Who has become the MD & CEO of Bandhan Bank again?
    Answer – Chandrashekhar Ghosh
  2. Which state has approved the ‘Mukhyamantri Kisan Mitra Energy Scheme’ recently?
    Answer – Government of Rajasthan
  3. Which village in Jammu and Kashmir has become the first village in India to vaccinate 100% of the adult population?
    Answer – Wayan Village
  4. Which city has ranked first in The Global Liveability Index 2021?
    Answer – Auckland
  5. Who has released the Cost of Climate Change in India Report 2021?
    Answer – Overseas Development Institute (ODI)
  6. Recently coordinated patrol exercise ‘CORPAT’ has been started between the Navy of India and which country?
    Answer – Thailand
  7. Which state has been ranked first in the Anemia Free India Index 2020-21?
    North – Madhya Pradesh
  8. Recently a book The Bench has been launched, who has written it?
    Answer – Megan Markle
  9. Recently, at how old was the Bengali filmmaker and poet Buddhadev Dasgupta passed away?
    Answer – 77 years
  10. Which country has become the first country in the world to legalize the bitcoin cryptocurrency?
    Answer – El Salvador

Thanks for visiting. Don’t forget to bookmark our website to get the latest updates on Daily Current Affairs.

Leave a Comment