Daily Current Affairs in Hindi & English – 11 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in Englsih and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 11 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 11 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 11 Aug 2021

  1. किस राज्य सरकार ने आउट ऑफ़ पॉकेट ट्रीटमेंट योजना लॉन्च किया है?
    उत्तर: मेघालय
  2. किस केंद्र शासित प्रदेश में भारतीय नागरिकों के लिए इनर लाइन परमिट को खत्म कर दिया है?
    उत्तर: लद्दाख
  3. उत्तर प्रदेश राज्य सरकार ने काकोरी कांड का नाम बदलकर क्या रख दिया है?
    उत्तर: काकोरी ट्रेन एक्शन
  4. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने “इ अगर मोबाइल एप” लांच किया है?
    उत्तर: गुजरात
  5. राष्ट्रीय शिक्षा नीति लागू करने वाला देश का पहला राज्य कौन बना है
    उत्तर: कर्नाटक
  6. होम इंटीरियर ब्रांड होमलेन के पहले ब्रांड अंबेडकर कौन बने हैं
    उत्तर: एमएस धोनी
  7. किस मंत्रालय द्वारा भारत का पहला इंटरनेट गवर्नेंस फोरम आयोजित किये जाने की घोषणा की है?
    उत्तर: इलेक्ट्रॉनिक्स और सूचना प्रौद्योगिकी मंत्रालय
  8. किस देश ने तिब्बत के ल्हासा हवाई अड्डे पर नया टर्मिनल खोला है?
    उत्तर: चीन
  9. चुनावी कैंडिडेट का आपराधिक रिकॉर्ड सार्वजनिक न करने पर किसने बीजेपी और कांग्रेस समेत 8 दलों पर जुर्माना लगाया है?
    उत्तर: सुप्रीम कोर्ट
  10. विश्व शेर दिवस कब मनाया गया है
    उत्तर: 10 अगस्त

Daily Current Affairs in English – 11 Aug 2021

  1. Which state government has launched out of pocket treatment scheme?
    Answer: Meghalaya
  2. Which union territory has abolished the Inner Line Permit for Indian citizens?
    Answer: Ladakh
  3. The Uttar Pradesh state government has changed the name of Kakori incident to what?
    Answer: Kakori Train Action
  4. Which state’s Chief Minister has launched “E Agar Mobile App”?
    Answer: Gujarat
  5. Which has become the first state in the country to implement the National Education Policy?
    Answer: Karnataka
  6. Who has become the first brand Ambedkar of Home Interior Brand Homelane?
    Answer: MS Dhoni
  7. Which ministry has announced to organize India’s first Internet Governance Forum?
    Answer: Ministry of Electronics and Information Technology
  8. Which country has opened a new terminal at Lhasa airport in Tibet?
    Answer: China
  9. Who has fined 8 parties including BJP and Congress for not disclosing the criminal record of an electoral candidate?
    Answer: Supreme Court
  10. When is World Lion Day celebrated?
    Answer: August 10

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment