Daily Current Affairs in Hindi & English – 10 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

Learn Daily current affairs for the preparation of your upcoming govt exams. All the questions given below are very important for all types govt job exams such as Railway, Banking, SSC, UPSC, etc. You are suggested to bookmark this page 👉 Daily updates on GK and Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 10 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 10 June 2021

  1. बिटकॉइन को लीगल करेंसी के रूप में मान्यता देने वाला दुनिया का पहला देश कौन बन गया है?
    उत्तर – अल साल्वाडोर
  2. हाल ही में किस राज्य की सरकार ने प्राण वायु देवता पेंशन योजना को शुरू किया है?
    उत्तर – हरियाणा
  3. क्यूएस वर्ल्ड यूनिवर्सिटी रैंकिंग 2022 के टॉप 200 में कितने भारतीय विश्वविद्यालयों को स्थान मिला है?
    उत्तर – 3 विश्वविद्यालय
  4. किस राज्य के मुख्य सचिव रहे अनूप चंद्र पांडे देश के नए इलेक्शन कमिश्नर नियुक्त किए गए हैं?
    उत्तर – उत्तर प्रदेश
  5. किस हाईकोर्ट ने हाल ही में ऐतिहासिक फैसला सुनाते हुए लीगल की जगह A4 साइज पेपर यूज किए जाने की घोषणा की है
    उत्तर – इलाहाबाद हाई कोर्ट
  6. हाल ही में देश की पहली इलेक्ट्रिकल व्हीकल सिटी कौन बन गई है?
    उत्तर – केवड़िया
  7. कौन सी भारतीय कंपनी देश में रूसी वैक्सीन Sputnik Vका निर्माण करेगी?
    उत्तर – सिरम इंस्टीट्यूट
  8. कौन सा देश कोरोनाकाल में 15 जून से विश्व का पहला मास्क फ्री देश बन जाएगा?
    उत्तर – इसराइल
  9. 67वें राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार 2021 में सर्वश्रेष्ठ फिल्म राष्ट्रीय पुरस्कार किस फिल्म को दिया गया है?
    उत्तर – वाटर ब्यूरियल
  10. विश्व रोजगार और सामाजिक आउटलुक 2021 रिपोर्ट को किसने जारी किया है?
    उत्तर – अंतरराष्ट्रीय श्रम संगठन (ILO)

Daily Current Affairs in English – 10 June 2021

  1. Which has become the first country in the world to recognize bitcoin as a legal currency?
    Answer – El Salvador
  2. Which state government has recently started Pran Vayu Devta Pension Yojana?
    Answer – Haryana
  3. How many Indian universities have been ranked in the top 200 of the QS World University Rankings 2022?
    Answer – 3 Universities
  4. Anoop Chandra Pandey, the Chief Secretary of which state has been appointed as the new Election Commissioner of the country?
    North – Uttar Pradesh
  5. Which High Court has recently announced the use of A4 size paper instead of legal while giving a historic verdict?
    Answer – Allahabad High Court
  6. Which has become the country’s first electrical vehicle city recently?
    Answer – Kevadiya
  7. Which Indian company will manufacture the Russian vaccine Sputnik V in the country?
    Answer – Seram Institute
  8. Which country will become the world’s first mask-free country from June 15 during the Corona period?
    Answer – Israel
  9. Which film has been given the Best Film National Award at the 67th National Film Awards 2021?
    Answer – Water Burial
  10. Who has released the World Employment and Social Outlook 2021 report?
    Answer – International Labor Organization (ILO)

Don’t forget to bookmark our page for Daily Current Affairs. Thank you.

Leave a Comment