Daily Current Affairs in Hindi & English – 10 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in Englsih and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 10 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 10 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 10 Aug 2021

  1. हाल ही में लोकसभा में संविधान का कौन सा संशोधन बिल पेश किया गया है?
    उत्तर: 127वां
  2. Pm दक्ष पोर्टल और मोबाइल ऐप किस मंत्रालय ने लॉन्च किया है?
    उत्तर: सामाजिक न्याय मंत्रालय
  3. टोक्यो ओलंपिक 2020 में किस देश में सबसे ज्यादा पदक जीते हैं?
    उत्तर: अमेरिका
  4. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग के जरिए 10 अगस्त को किस राज्य में उज्ज्वला योजना 2.0 लांच करेंगे?
    उत्तर: उत्तर प्रदेश
  5. हाल ही में दिल्ली के रोहिणी में कौन सी पशु डीएनए प्रयोगशाला स्थापित की गयी है?
    उत्तर: पहली
  6. भारत ने सुई-मुक्त कौन सी कोविड-19 वैक्सीन मजूरी देने की घोषणा की है?
    उत्तर: ZyCoV-D
  7. आइटीबीपी के इतिहास में पहली बार दो महिला कॉम्बैट अधिकारियों को शामिल किया गया है उनका नाम क्या है
    उत्तर: प्रकृति, दिखा
  8. उत्तराखंड राज्य सरकार ने किसे महिला सशक्तिकरण और बाल विकास विभाग का ब्रांड एंबेसडर बनाया है?
    उत्तर: वंदना कटारिया
  9. 8 अगस्त 2021 को भारत छोड़ो आंदोलन की कौन सी वर्षगांठ मनाई गई है?
    उत्तर: 79वी
  10. 10 अगस्त को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: अंतर्राष्ट्रीय बायोडीजल दिवस

Daily Current Affairs in English – 10 Aug 2021

  1. Which amendment bill of the constitution has been introduced in the Lok Sabha recently?
    Answer: 127th
  2. Which ministry has launched the Pm Daksh portal and mobile app?
    Answer: Ministry of Social Justice
  3. Which country has won the most medals in Tokyo Olympics 2020?
    Answer: America
  4. In which state will Prime Minister Narendra Modi launch Ujjwala Yojana 2.0 through video conferencing?
    Answer: Uttar Pradesh
  5. Which animal DNA laboratory has been set up in Rohini, Delhi recently?
    Answer: First
  6. Which Kovid-19 vaccine has been announced by India to be needle-free?
    Answer: ZyCoV-D
  7. For the first time in the history of ITBP, two women combat officers have been inducted, what is their name?
    Answer: Nature, Show
  8. Who has been appointed as the brand ambassador of the Department of Women Empowerment and Child Development by the Uttarakhand State Government?
    Answer: Vandana Kataria
  9. Which anniversary of Quit India Movement is celebrated on 8th August 2021?
    Answer: 79th
  10. Which day is celebrated across the world on 10th August?
    Answer: International Biodiesel Day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment