Daily Current Affairs in Hindi & English – 1 July 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 1 July 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 1 July 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 1 July 2021

  1. हाल ही में भारत का पहला रैबीज मुक्त राज्य कौन बना है?
    उत्तर: गोवा
  2. 1 जुलाई को भारत में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: राष्ट्रीय चिकित्सक दिवस
  3. 1 जुलाई को किस बैंक का स्थापना दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: भारतीय स्टेट बैंक
  4. राष्ट्रीय चिकित्सक दिवस 2021 की थीम क्या है?
    उत्तर: ‘बिल्डिंग ए फेयरर, हेल्दियर वर्ल्ड।’
  5. K417N म्यूटेशन SARS-CoV-2 वायरस के किस वर्गीकरण से संबंधित है?
    उत्तर: डेल्टा प्लस
  6. किस आयोग ने भारत में ‘नॉट-फॉर-प्रॉफिट’ अस्पताल मॉडल पर एक अध्ययन जारी किया?
    उत्तर: नीति आयोग
  7. कौन सा इंस्टिट्यूट मोबाइल वर्ल्ड कांग्रेस 2021 की मेजबानी कर रहा है?
    उत्तर: GSMA
  8. एशिया के सबसे लंबे हाई स्पीड ट्रेक NATRAX को किस शहर में निर्मित किया गया है?
    उत्तर: इंदौर
  9. दुनिया के सबसे बड़े क्रिप्टो करेंसी एक्सचेंज प्लेटफार्म बिनान्स को किस देश ने प्रतिबंधित किया है?
    उत्तर: यूनाइटेड किंग्डम
  10. आईटीयू (इंटरनेशनल टेलीकम्युनिकेशन यूनियन) ग्लोबल साइबर सिक्योरिटी इंडेक्स 2020 में भारत कौन से स्थान पर रहा है?
    उत्तर: दसवें स्थान पर

Daily Current Affairs in English – 1 July 2021

  1. Which has become the first rabies-free state of India recently?
    Answer: Goa
  2. Which day is celebrated in India on 1st July?
    Answer: National Doctor’s Day
  3. Which bank’s foundation day is celebrated on 1st July?
    Answer: State Bank of India
  4. What is the theme of National Doctor’s Day 2021?
    Answer: ‘Building a fairer, healthier world.’
  5. The K417N mutation belongs to which classification of the SARS-CoV-2 virus?
    Answer: Delta Plus
  6. Which commission released a study on the ‘not-for-profit’ hospital model in India?
    Answer: NITI Aayog
  7. Which institute is hosting the Mobile World Congress 2021?
    Answer: GSMA
  8. Asia’s longest high-speed track NATRAX has been built in which city?
    Answer: Indore
  9. Which country has banned Binance, the world’s largest cryptocurrency exchange platform?
    Answer: United Kingdom
  10. What is the rank of India in ITU (International Telecommunication Union) Global Cyber ​​Security Index 2020?
    Answer: 10th place

We hope you found this article helpful. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment