Daily Current Affairs in Hindi & English – 1 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 1 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 1 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 1 Aug 2021

  1. भारत सरकार द्वारा उड़ान योजना के तहत कितने नए हवाई यातायात मार्गों को मंजूरी दी गई है?
    उत्तर: 780
  2. हाल ही में RBI ने किस बैंक का लाइसेंस रद्द कर दिया है?
    उत्तर: मडगाम अर्बन को-ऑपरेटिव बैंक लिमिटेड
  3. इसरो-नासा का संयुक्त मिशन निसार उपग्रह किस वर्ष लांच किया जायेगा?
    उत्तर: 2023
  4. डब्ल्यूटीओ की रिपोर्ट के अनुसार कृषि उत्पाद निर्यात करने के मामले में भारत के स्थान पर रहा है?
    उत्तर: 9वें स्थान पर
  5. हाल ही में 1 करोड़ फास्टैग जारी करने वाला देश का पहला बैंक कौन बना है
    उत्तर: पेटीएम पेमेंट बैंक
  6. वैश्विक शिक्षा शिखर सम्मेलन 2021 का आयोजन कहां किया जाएगा
    उत्तर: लंदन
  7. जम्मू कश्मीर बैंक में कितने प्रतिशत हिस्सेदारी लद्दाख को मिली है
    उत्तर: 8.23 %
  8. किस राज्य द्वारा निर्यात को बढ़ावा देने के लिए निर्यातक बनो मिशन की शुरुआत की गई है?
    उत्तर: राजस्थान
  9. 1 अगस्त को पूरे विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: विश्व स्तनपान दिवस
  10. 1 अगस्त को पूरे भारत में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: मुस्लिम महिला अधिकार दिवस

Daily Current Affairs in English – 1 Aug 2021

  1. How many new air traffic routes have been approved by the Government of India under the UDAN scheme?
    Answer: 780
  2. Recently the license of which bank has been canceled by RBI?
    Answer: Madgam Urban Co-Operative Bank Limited
  3. ISRO-NASA joint mission Nisar satellite will be launched in which year?
    Answer: 2023
  4. According to WTO report, India has been ranked in terms of exporting agricultural products?
    Answer: 9th place
  5. Recently who has become the first bank in the country to issue 1 crore FASTag?
    Answer: Paytm Payment Bank
  6. Where will the Global Education Summit 2021 be held?
    Answer: London
  7. Ladakh has got what percentage stake in Jammu and Kashmir Bank
    Answer: 8.23%
  8. Be an exporter mission has been launched by which state to promote exports?
    Answer: Rajasthan
  9. Which day is celebrated all over the world on 1st of August?
    Answer: World Breastfeeding Day
  10. Which day is celebrated all over India on 1st August?
    Answer: Muslim Women’s Rights Day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment