Daily Current Affairs in Hindi – 8 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 8 Oct Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 8 Oct 2021
Daily Current Affairs in Hindi – 8 Oct 2021

Daily Current Affairs in Hindi –  8 Oct 2021

  1. हाल ही में ‘विश्व कपास दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 7 अक्टूबर
  2. हाल ही में किस राज्य में बथुकम्मा उत्सव मनाया गया है?
    उत्तर: तेलंगाना
  3. स्वेच्छा कार्यक्रम किस राज्य की सरकार द्वारा शुरू किया गया है?
    उत्तर: आंध्र प्रदेश
  4. कंज्यूमर इलेक्ट्रॉनिक्स एंड अप्लायंस मैन्युफैक्चरर्स एसोसिएशन के नए अध्यक्ष कौन बने हैं
    उत्तर: एरिक ब्रेगेंजा
  5. अमृतांजन हेल्थ केयर के नए ब्रांड एंबेसडर कौन बने हैं?
    उत्तर: मीराबाई चानू, बजरंग पुनिया
  6. हाल ही में भारत ने किस देश को कोशी कॉरिडोर विद्युत पारेषण लाइन सौपीं है?
    उत्तर: नेपाल
  7. 2023 में पहली बार अफ्रीका पैरालम्पिक खेलों की मेजबानी कौन करेगा?
    उत्तर: घाना
  8. हाल ही में साहित्य का नोबेल पुरस्कार 2021 किसे प्रदान किया गया है?
    उत्तर: अब्दुलरजक गुरनाह
  9. हाल ही में किस पेमेंट बैंक को शुरूआती शेयर बिक्री के लिए SEBI से मंजूरी मिली है?
    उत्तर: फिनो पेमेंट बैंक
  10. किस राज्य सरकार ने ‘मिशन कवच कुंडल’ लांच किया है?
    उत्तर: महाराष्ट्र

Daily Current Affairs in English – 8 Oct 2021

  1. When has ‘World Cotton Day’ been celebrated recently?
    Answer: 7 October
  2. In which state Bathukamma festival has been celebrated recently?
    Answer: Telangana
  3. The volunteer program has been started by the government of which state?
    Answer: Andhra Pradesh
  4. Who has been appointed as the new President of the Consumer Electronics and Appliance Manufacturers Association?
    Answer: Eric Braganza
  5. Who has become the new brand ambassador of Amrutanjan Health Care?
    Answer: Mirabai Chanu, Bajrang Punia
  6. Recently India has handed over the Koshi Corridor power transmission line to which country?
    Answer: Nepal
  7. Who will host the Africa Paralympic Games for the first time in 2023?
    Answer: Ghana
  8. Who has been awarded the Nobel Prize in Literature 2021 recently?
    Answer: Abdulrajak Gurnah
  9. Which payment bank has recently got approval from SEBI for initial share sale?
    Answer: Fino Payment Bank
  10. Which state government has launched ‘Mission Kavach Kundal’?
    Answer: Maharashtra

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment