Daily Current Affairs in Hindi – 8 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 8 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 8 Nov 2021
Daily Current Affairs in Hindi – 8 Nov 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 8 Nov 2021

  1. विश्व स्वास्थ्य संगठन ने किस भारतीय कोरोना वैक्सीन के आपातकालीन प्रयोग को मंजूरी दी है?
    उत्तर: कोवैक्सीन
  2. महान भारतीय वैज्ञानिक चंद्रशेखर वेंकटरमन की 7 नवंबर 2021 को कौन सी जयंती मनाई गई है?
    उत्तर: 133वी
  3. हिलरी चार्ल्सवर्थ को अंतर्राष्ट्रीय न्यायालय का जज चुना गया है या किस देश की न्यायाधीश है?
    उत्तर: ऑस्ट्रेलिया
  4. अमेरिका वैश्विक इंटरनेट सेवा कंपनी याहू ने किस देश की कंपनी में अपनी सेवा पूरी तरह से बंद कर दी है?
    उत्तर: चीन
  5. वन सन वन वर्ल्ड वन ग्रिड पहल की शुरुआत किसने की है?
    उत्तर: नरेंद्र मोदी, बोरिस जॉनसन
  6. द सेज विथ टू हॉर्न्स पुस्तक किसके द्वारा लिखी गई है?
    उत्तर: सुधा मूर्थी
  7. पीएम नरेंद्र मोदी ने कहा श्री आदि शंकराचार्य की समाधि पर प्रतिमा का अनावरण किया है?
    उत्तर: केदारनाथ
  8. किस राज्य सरकार ने प्राइवेट नौकरी में स्थानीय लोगों को 75% आरक्षण देने का कानून बनाया है?
    उत्तर: हरियाणा राज्य सरकार
  9. किस वाइस एडमिरल ने पश्चिमी नौसेना कमान के चीफ ऑफ स्टाफ के रूप में पदभार ग्रहण किया है?
    उत्तर: कृष्ण स्वामीनाथन
  10. भारत में राष्ट्रीय कैंसर जागरूकता दिवस मनायाकब मनाया गया है?
    उत्तर: 7 नवंबर

Daily Current Affairs in English – 8 Nov 2021

  1. The World Health Organization has approved the emergency use of which Indian corona vaccine?
    Answer: Covaccine
  2. Which birth anniversary of the great Indian scientist Chandrasekhar Venkataraman is celebrated on 7th November 2021?
    Answer: 133V
  3. Hillary Charlesworth has been elected a judge of the International Court of Justice or is a judge of which country?
    Answer: Australia
  4. US Global Internet service company Yahoo has completely stopped its service in which country’s company?
    Answer: China
  5. Who has launched One Sun One World One Grid initiative?
    Answer: Narendra Modi, Boris Johnson
  6. Who wrote the book The Sage with Two Horns?
    Answer: Sudha Moorthy
  7. PM Narendra Modi has unveiled the statue at the Samadhi of Shri Adi Shankaracharya?
    Answer: Kedarnath
  8. Which state government has made a law to give 75% reservation to local people in private jobs?
    Answer: Haryana State Government
  9. Which Vice Admiral has taken over as the Chief of Staff of the Western Naval Command?
    Answer: Krishna Swaminathan
  10. When is the National Cancer Awareness Day observed in India?
    Answer: 7 November

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment