Daily Current Affairs in Hindi – 7 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 7 Oct Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 7 Oct 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 7 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi –  7 Oct 2021

  1. हाल ही में ‘फायर बोल्ट’ ने किसे अपना नया ब्रांड अम्बेसडर नियुक्त किया है?
    उत्तर: विराट कोहली
  2. भारत का पहला ई फिश मार्केट एप ‘फिशवाले’ कहाँ लांच किया गया है?
    उत्तर: असम
  3. भारतीय जीवन बीमा निगम के नए प्रबंध निदेशक कौन बने हैं
    उत्तर: बी सी पटनायक
  4. किस राज्य सरकार ने सैनेटरी नैपकिन प्रदान करने के लिए स्वेछा कार्यक्रम शुरू किया है?
    उत्तर: आंध्र प्रदेश
  5. टी-20 क्रिकेट में 400 छक्के मारने वाले भारत के पहले खिलाड़ी एवं दुनिया के सातवें बल्लेबाज कौन बन गए हैं?
    उत्तर: रोहित शर्मा
  6. किस राज्य सरकार द्वारा ‘राष्ट्रीय एकता और राष्ट्रीय योगदान हेतु लोकप्रिय गोपीनाथ बोरदोलोई पुरस्कार’ प्रदान किया जाता है?
    उत्तर: असम राज्य सरकार
  7. पाकिस्तान की इंटेलिजेंस एजेंसी ISI के प्रमुख कौन बने हैं?
    उत्तर: नदीम अंजुम
  8. दालचीनी की संगठित खेती शुरू करने वाला पहला राज्य निम्न में से कौन बन गया है?
    उत्तर: हिमाचल प्रदेश
  9. हाल ही में किस बैंक ने भारतीय नौसेना के सहयोग से NAV-ECash कार्ड लांच किया है?
    उत्तर: SBI
  10. हाल ही में अंतरिक्ष में पहली फिल्म बनाने के लिए किस देश का फिल्म चालक दल ऑर्बिट में पहुंचा है?
    उत्तर: रूस

Daily Current Affairs in English – 7 Oct 2021

  1. Who has been appointed as its new brand ambassador by ‘Fire Bolt’ recently?
    Answer: Virat Kohli
  2. Where has India’s first e-fish market app ‘FishWale’ launched?
    Answer: Assam
  3. Who has become the new Managing Director of Life Insurance Corporation of India
    Answer: B C Patnaik
  4. Which state government has launched a voluntary program to provide sanitary napkins?
    Answer: Andhra Pradesh
  5. Who has become the first player from India and the seventh batsman in the world to hit 400 sixes in T20 cricket?
    Answer: Rohit Sharma
  6. The popular Gopinath Bordoloi Award for National Integration and National Contribution is given by which state government?
    Answer: Assam State Government
  7. Who has become the head of Pakistan’s intelligence agency ISI?
    Answer: Nadeem Anjum
  8. Which of the following has become the first state to start organized cultivation of cinnamon?
    Answer: Himachal Pradesh
  9. Which bank has recently launched NAV-ECash card in collaboration with Indian Navy?
    Answer: SBI
  10. Which country’s film crew has reached orbit to make the first film in space recently?
    Answer: Russia

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment