Daily Current Affairs in Hindi – 6 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 6 Oct Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 6 Oct 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 6 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi –  6 Oct 2021

  1. मेघालय की किस नदी को भारत की सबसे स्वच्छ नदी घोषित किया गया है?
    उत्तर: उमंगोट नदी
  2. डूरंड कप फुटबॉल टूर्नामेंट 2021 किस फुटबॉल क्लब ने जीता है?
    उत्तर: FC गोवा
  3. किस राज्य की GI टैग वाली मिठाई मिहिदाना की पहली खेप बहरीन निर्यात की गयी है?
    उत्तर: पश्चिम बंगाल
  4. ऑस्ट्रेलियाई धरती पर टेस्ट शतक बनाने वाली पहली भारतीय महिला कौन बनीं हैं?
    उत्तर: स्मृति मंधाना
  5. हाल ही में किस राज्य के ‘वाडा कोलम चावल’ को GI टैग मिला है?
    उत्तर: महाराष्ट्र
  6. हाल ही में RBI ने किसे NBFC का प्रशासक नियुक्त किया है?
    उत्तर: रजनीश शर्मा
  7. हाल ही में दालचीनी की संगठित खेती शुरू करने वाला पहला राज्य कौन बना है?
    उत्तर: हिमाचल प्रदेश
  8. हाल ही में भारतीय इस्पात संघ के महासचिव कौन नियुक्त हुए हैं?
    उत्तर: आलोक सहाय
  9. एशियाई टेबल टेनिस चैंपियनशिप 2021 का आयोजन कहां हुआ
    उत्तर: दोहा (कतर)
  10. विश्व शिक्षक दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 5 अक्टूबर

Daily Current Affairs in English – 6 Oct 2021

  1. Which river of Meghalaya has been declared as the cleanest river in India?
    Answer: Umngot River
  2. Which football club has won the Durand Cup football tournament in 2021?
    Answer: FC Goa
  3. Which state’s first consignment of GI tag sweet Mihidana has been exported to Bahrain?
    Answer: West Bengal
  4. Who has become the first Indian woman to score a Test century on Australian soil?
    Answer: Smriti Mandhana
  5. Which state’s ‘Vada Kolam Rice’ has got GI tag recently?
    Answer: Maharashtra
  6. Who has been appointed as the administrator of NBFC by RBI recently?
    Answer: Rajneesh Sharma
  7. Which state has recently become the first state to start organized cultivation of cinnamon?
    Answer: Himachal Pradesh
  8. Who has been appointed as the Secretary-General of Steel Association of India recently?
    Answer: Alok Sahai
  9. Where was the Asian Table Tennis Championship 2021 held?
    Answer: Doha (Qatar)
  10. When is World Teacher’s Day celebrated?
    Answer: October 5

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment