Daily Current Affairs in Hindi – 6 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 6 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 6 Nov 2021
Daily Current Affairs in Hindi – 6 Nov 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 6 Nov 2021

  1. किस कंपनी ने भारत में सेटेलाइट ब्रॉडबैंड ब्रांच स्टालिन को स्थापित किया है?
    उत्तर: स्पेसएक्स
  2. किस देश ने विदेशी मुद्रा पर बैन लगा दिया है?
    उत्तर: अफगानिस्तान
  3. अंतर्राष्ट्रीय बीज सम्मेलन 2021 का आयोजन कहां हुआ है?
    उत्तर: रोम (इटली)
  4. किस देश में कोरोना के इलाज के लिए दुनिया की पहली एंटीवायरल गोली Molnupiravir को मंजूरी दी है?
    उत्तर: ब्रिटैन
  5. जन सेवक और जन स्पंदन योजना को किस राज्य की सरकार ने शुरू किया है?
    उत्तर: कर्नाटक राज्य सरकार
  6. सूचना और प्रसारण मंत्रालय ने किस मंत्रालय के साथ मिलकर ‘सिंगल विंडो फिल्मिंग मैकेनिज्म’ बनाया है?
    उत्तर: रेल मंत्रालय
  7. कहां की सरकार ने प्रतियोगी परीक्षाओं की तैयारी कर रहे छात्रों के लिए जय भीम मुख्यमंत्री प्रतिभा विकास योजना को शुरू किया है?
    उत्तर: दिल्ली
  8. आईसीसी T20 बल्लेबाजी रैंकिंग में कौन सा खिलाड़ी शीर्ष पर रहा है?
    उत्तर: बाबर आजम
  9. कौन सा देश हरित परियोजनाओं के वित्तपोषण के लिए विश्व बैंक को “इंडिया ग्रीन गारंटी” प्रदान करने जा रहा है?
    उत्तर: यूके
  10. विश्व सुनामी जागरूकता दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 5 नवंबर

Daily Current Affairs in English – 6 Nov 2021

  1. Which company has set up satellite broadband branch Stalin in India?
    Answer: SpaceX
  2. Which country has banned forex?
    Answer: Afghanistan
  3. Where is the International Seed Conference 2021 held?
    Answer: Rome (Italy)
  4. In which country the world’s first antiviral pill Molnupiravir has been approved for the treatment of corona?
    Answer: Britain
  5. Which state government has started Jan Sevak and Jan Spandan Yojana?
    Answer: Karnataka State Government
  6. Information and Broadcasting Ministry has collaborated with which ministry to form ‘Single Window Filming Mechanism’?
    Answer: Ministry of Railways
  7. Which government has started Jai Bhim Mukhyamantri Pratibha Vikas Yojana for the students preparing for competitive examinations?
    Answer: Delhi
  8. Which player has topped the ICC T20 batting rankings?
    Answer: Babar Azam
  9. Which country is going to provide “India Green Guarantee” to the World Bank to finance green projects?
    Answer: UK
  10. When is World Tsunami Awareness Day observed?
    Answer: November 5

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment