Daily Current Affairs in Hindi – 5 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 5 Oct Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 5 Oct 2021
Daily Current Affairs in Hindi – 5 Oct 2021

Daily Current Affairs in Hindi –  5 Oct 2021

  1. साल 2021 के लिए मेडिसिन के क्षेत्र में नोबेल पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: डेविड जूलियस, अर्देम पटापाउटियन
  2. किस देश ने हाल ही में पहली बार हाइपरसोनिक जिरकॉन मिसाइल का सफल परीक्षण किया है ?
    उत्तर: रूस
  3. हाल ही में इथियोपिया देश के प्रधानमंत्री के रूप में किसने दूसरी बार शपथ ली है?
    उत्तर: अबी अहमद
  4. हाल ही में उत्तर प्रदेश सरकार ने किस अभिनेत्री को “एक जिला एक उत्पाद” का ब्रांड एम्बेसडर बनाया है?
    उत्तर: कांगना रनौत
  5. स्वतंत्रता सेनानी ‘तिरुपुर कुमारन’ के नाम पर किस राज्य में सड़क का नाम रखा गया है?
    उत्तर: तमिलनाडु
  6. हाल ही में किसने ‘सुदर्शन भारत परिक्रमा’ को हरी झंडी दिखाई है?
    उत्तर: अमित शाह
  7. हाल ही में किसने ‘क्रेडिटमेट’ का 100% स्वामित्व हांसिल किया है?
    उत्तर: Paytm
  8. हाल ही में क्रिप्टो एक्सचेंज CoinDCX ने किसे अपने ब्रांड अम्बेसडर के रूप में नियुक्त किया है?
    उत्तर: अमिताभ बच्चन
  9. 40वां भारत अंतर्राष्ट्रीय व्यापार मेला कहाँ आयोजित किया जाएगा?
    उत्तर: नई दिल्ली
  10. हाल ही में ‘विश्व पशु दिवस’ कब मनाया जाता है?
    उत्तर: 4 अक्टूबर

Daily Current Affairs in English – 5 Oct 2021

  1. Who has been awarded the Nobel Prize in Medicine for the year 2021?
    Answer: David Julius, Ardem Patapoutian
  2. Which country has recently successfully test-fired the hypersonic Zircon missile for the first time?
    Answer: Russia
  3. Who has been sworn in as the Prime Minister of Ethiopia for the second time recently?
    Answer: Abi Ahmed
  4. Which actress has been appointed as the brand ambassador of “One District One Product” by the Uttar Pradesh government recently?
    Answer: Kangana Ranaut
  5. In which state the road is named after freedom fighter ‘Tirupur Kumaran’?
    Answer: Tamil Nadu
  6. Recently who has flagged off ‘Sudarshan Bharat Parikrama’?
    Answer: Amit Shah
  7. Recently who has acquired 100% ownership of ‘CreditMate’?
    Answer: Paytm
  8. Who has been recently appointed by crypto exchange CoinDCX as its brand ambassador?
    Answer: Amitabh Bachchan
  9. Where will the 40th India International Trade Fair be held?
    Answer: New Delhi
  10. When is ‘World Animal Day’ celebrated recently?
    Answer: October 4

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment