Daily Current Affairs in Hindi – 5 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 5 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 5 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 5 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 5 Nov 2021

  1. BCCI ने किसे भारतीय पुरुष टीम का मुख्य कोच नियुक्त किया है?
    उत्तर: राहुल द्रविड़
  2. डेमन गलगुट ने अपनी किस फिल्म के लिए 2021 का बुकर पुरस्कार जीता है?
    उत्तर: ‘द प्रॉमिस’
  3. केंद्रीय शासित प्रदेश जम्मू कश्मीर का नया UT पक्षी किसे घोषित किया गया है
    उत्तर: कालिज फीसेंट
  4. मणिपुर के मुख्यमंत्री ने जातीय जनजातियों की संस्कृति की रक्षा के लिए कितने संग्रहालयों का उद्घाटन किया है?
    उत्तर: 29 संग्रहालय
  5. किस देश द्वारा स्मार्ट एंटी-एयरफील्ड हथियार का सफलतापूर्वक परीक्षण किया गया?
    उत्तर: भारत
  6. भ्रष्टाचार को रोकने के लिए विसलब्लोअर पोर्टल को किसने लॉन्च किया है?
    उत्तर: IREDA
  7. अजनीश कुमार को किस देश में भारत का राजदूत नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: एस्टोनिया
  8. भारत के खेल रत्न पुरस्कार 2021 से सम्मानित होने वाले तीसरे केरल वासी कौन बने हैं?
    उत्तर: पी आर श्रीजेश
  9. घर-घर जाकर कोरोना वैक्सीन लगाने के लिए प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने किस अभियान को शुरू किया है?
    उत्तर: हर घर दस्तक अभियान
  10. राष्ट्रीय आयुर्वेद दिवस 2021 कब मनाया गया है?
    उत्तर: 2 नवंबर

Daily Current Affairs in English – 5 Nov 2021

  1. Who has been appointed by the BCCI as the head coach of the Indian men’s team?
    Answer: Rahul Dravid
  2. Damon Galgut has won the 2021 Booker Prize for which of his films?
    Answer: ‘The Promise’
  3. Which has been declared as the new UT bird of the Union Territory of Jammu and Kashmir?
    Answer: College Pheasant
  4. How many museums have been inaugurated by the Chief Minister of Manipur to protect the culture of the ethnic tribes?
    Answer: 29 Museums
  5. Which country successfully test-fired Smart Anti-Airfield Weapon?
    North India
  6. Who has launched the whistleblower portal to curb corruption?
    Answer: IREDA
  7. Ajnish Kumar has been appointed as the Ambassador of India to which country?
    Answer: Estonia
  8. Who has become the third Keralite to be conferred with India’s Khel Ratna Award 2021?
    Answer: P R Sreejesh
  9. Which campaign has been started by Prime Minister Narendra Modi for door-to-door implementation of corona vaccine?
    Answer: Har Ghar Dastak Campaign
  10. When is National Ayurveda Day 2021 celebrated?
    Answer: November 2

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment