Daily Current Affairs in Hindi – 4 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 4 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 4 Nov 2021
Daily Current Affairs in Hindi – 4 Nov 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 4 Nov 2021

  1. कौन सा भारतीय राज्य सिंधु नदी डॉल्फ़िन की जनगणना शुरू करने जा रहा है?
    उत्तर: पंजाब
  2. पब्लिक अफेयर सूचकांक 2021 में बड़े राज्यों की श्रेणी में कौन सा राज्य शीर्ष पर रहा है?
    उत्तर: केरल
  3. किस भारतीय ग्रैंडमास्टर ने पांचवा रुजना ज़ोरा शतरंज टूर्नामेंट का खिताब जीता है?
    उत्तर: पी इनियान
  4. दिनेश के पटनायक को किस देश में भारतीय राजदूत नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: स्पेन
  5. क्यूएस एशिया यूनिवर्सिटी रैंकिंग 2022 में कौन सी यूनिवर्सिटी शीर्ष पर रही है?
    उत्तर: नेशनल यूनिवर्सिटी ऑफ सिंगापुर
  6. बैडमिंटन टूर्नामेंट फ्रेंच ओपन 2021 में पुरुष एकल का खिताब किसने जीता है?
    उत्तर: कांता सुनायामा
  7. किसानों को बेहतर क्वालिटी के बीज उपलब्ध करवाने के लिए उत्तम बीज पोर्टल को किस राज्य सरकार द्वारा लांच किया गया है?
    उत्तर: हरियाणा राज्य सरकार
  8. राष्ट्रीय जनजातीय नृत्य महोत्सव 2021 का आयोजन किस राज्य में हुआ है?
    उत्तर: छत्तीसगढ़
  9. किस संगठन ने भारतीय नौसेना को प्रोजेक्ट 15B क्लास डिस्ट्रॉयर-यार्ड 12704 (विशाखापत्तनम) का पहला जहाज़ डिलीवर किया?
    उत्तर: मझगांव डॉक शिपबिल्डर्स
  10. विश्व बधिर जूडो चैंपियनशिप 2021 का आयोजन कहां हुआ है?
    उत्तर: पेरिस (फ्रांस)

Daily Current Affairs in English – 4 Nov 2021

  1. Which Indian state is going to start the census of Indus river dolphins?
    Answer: Punjab
  2. Which state has topped in the category of big states in Public Affair Index 2021?
    Answer: Kerala
  3. Which Indian Grandmaster has won the fifth Rujna Zora Chess Tournament title?
    Answer: P Inian
  4. Dinesh K Patnaik has been appointed as the Indian Ambassador to which country?
    Answer: Spain
  5. Which university topped the QS Asia University Rankings 2022?
    Answer: National University of Singapore
  6. Who has won the men’s singles title in the badminton tournament French Open 2021?
    Answer: Kanta Sunayama
  7. Which state government has launched the Uttam Beej Portal to provide better quality seeds to the farmers?
    Answer: Haryana State Government
  8. In which state the National Tribal Dance Festival 2021 has been organized?
    Answer: Chhattisgarh
  9. Which organization delivered the first ship of Project 15B class destroyer-yard 12704 (Visakhapatnam) to the Indian Navy?
    Answer: Mazagon Dock Shipbuilders
  10. Where is the World Deaf Judo Championship 2021 held?
    Answer: Paris (France)

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment