Daily Current Affairs in Hindi – 30 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 30 Oct 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 30 Oct 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 30 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 30 Oct 2021

  1. फेसबुक कंपनी के सीईओ मार्क जकरबर्ग ने कंपनी का नाम बदलकर क्या कर दिया है?
    उत्तर: मेटा
  2. इंडिया ग्रीन एनर्जी अवार्ड 2021 से किस ऑटोमोबाइल कंपनी को सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: टीवीएस मोटर्स
  3. ग्लोबल क्लाइमेट टेक इन्वेस्टमेंट ट्रेड रिपोर्ट 2021 में भारत का स्थान क्या रहा है?
    उत्तर: 9वा
  4. जम्मू कश्मीर बैंक के नए प्रबंध निदेशक और सीईओ कौन बने हैं?
    उत्तर: बलदेव प्रकाश
  5. फ्लोबीज नियोबैंक के नए ब्रांड एंबेसडर कौन बने हैं?
    उत्तर: मनोज बाजपेई
  6. किस केंद्रीय मंत्रालय ने ‘Green Day Ahead Market (GDAM)’ लॉन्च किया?
    उत्तर: नवीन और नवीकरणीय ऊर्जा मंत्रालय
  7. संयुक्त राष्ट्र निरस्त्रीकरण सप्ताह प्रतिवर्ष किस महीने में मनाया जाता है?
    उत्तर: अक्टूबर
  8. भारतीय रिजर्व बैंक के गवर्नर शक्तिकांत दास का कार्यकाल कितने वर्ष के लिए बढ़ा दिया गया है?
    उत्तर: 3 वर्ष
  9. पॉवर फाइनेंस कॉर्पोरेशन लिमिटेड का नया निदेशक किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: राजीव रंजन झा
  10. वर्ल्ड सोरायसिस डे 2021 कब मनाया गया है?
    उत्तर: 29 अक्टूबर

Daily Current Affairs in English – 30 Oct 2021

  1. Facebook company CEO Mark Zuckerberg has changed the company’s name to what?
    Answer: Meta
  2. Which automobile company has been honored with the India Green Energy Award 2021?
    Answer: TVS Motors
  3. What is the rank of India in the Global Climate Tech Investment Trade Report 2021?
    Answer: 9th
  4. Who has been appointed as the new Managing Director and CEO of J&K Bank?
    Answer: Baldev Prakash
  5. Who has become the new brand ambassador of Flowbees Neobank?
    Answer: Manoj Bajpai
  6. Which Union Ministry launched ‘Green Day Ahead Market (GDAM)’?
    Answer: Ministry of New and Renewable Energy
  7. United Nations Disarmament Week is observed annually in which month?
    Answer: October
  8. For how many years the tenure of RBI Governor Shaktikanta Das has been extended?
    Answer: 3 years
  9. Who has been appointed as the new director of Power Finance Corporation Limited?
    Answer: Rajeev Ranjan Jha
  10. When is World Psoriasis Day 2021 observed?
    Answer: 29 October

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment