Daily Current Affairs in Hindi – 3 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 3 Oct Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 3 Oct 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 3 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi –  3 Oct 2021

  1. हाल ही में कहाँ दुनियां के सबसे बड़े खादी राष्ट्रीय ध्वज का उद्घाटन किया गया है?
    उत्तर: लेह
  2. हाल ही में ‘आंध्र प्रदेश एमेच्योर गोल्फ टूर्नामेंट’ किसने जीता है?
    उत्तर: सौरभ भट्टाचार्य
  3. हाल ही में ‘अंतर्राष्ट्रीय अहिंसा दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 02 अक्टूबर
  4. हाल ही में उत्तर प्रदेश की वन डिस्ट्रिक्ट वन प्रोडक्ट योजना का ब्रांड अम्बेसडर किसे बनाया गया है?
    उत्तर: कंगना रनौत
  5. हाल ही में उत्तर प्रदेश का पहला प्रदूषण नियंत्रण टावर कहाँ बनेगा?
    उत्तर: नॉएडा
  6. हाल ही में किस देश के राष्ट्रपति के रूप में कर्नल मामाडी डौबौया ने शपथ ली है?
    उत्तर: गिनी
  7. हाल ही में नए खेल सचिव के रूप में किसने पदभार संभाला है?
    उत्तर: सुजाता चतुर्वेदी
  8. हाई कोर्ट ने किस राज्य सरकार को घर तक राशन पहुँचाने की स्कीम (डोर स्टेप डिलीवरी) को मंजूरी प्रदान कर दी है?
    उत्तर: दिल्ली सरकार
  9. हाल ही में ‘वन्यजीव सप्ताह’ कब से शुरू हुआ है?
    उत्तर: 02 अक्टूबर
  10. विश्व मुस्कान दिवस किस दिन मनाया जाता है?
    उत्तर: अक्टूबर महीने के पहले शुक्रवार

Daily Current Affairs in English – 3 Oct 2021

  1. Where has the world’s largest Khadi national flag been inaugurated recently?
    Answer: Leh
  2. Who has recently won the ‘Andhra Pradesh Amateur Golf Tournament’?
    Answer: Saurabh Bhattacharya
  3. When has the ‘International Day of Non-Violence’ been celebrated recently?
    Answer: 02 October
  4. Who has been made the brand ambassador of Uttar Pradesh’s One District One Product scheme recently?
    Answer: Kangana Ranaut
  5. Where will the first pollution control tower of Uttar Pradesh be built recently?
    Answer: Noida
  6. Colonel Mamadi Doubouya has been sworn in as the President of which country recently?
    Answer: Guinea
  7. Who has taken over as the new Sports Secretary recently?
    Answer: Sujata Chaturvedi
  8. Which state government has been approved by the High Court for the door-step delivery scheme?
    Answer: Delhi Government
  9. When has the ‘Wildlife Week’ started recently?
    Answer: 02 October
  10. World Smile Day is celebrated on which day?
    Answer: First Friday of October

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment