Daily Current Affairs in Hindi – 3 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 3 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 3 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 3 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 3 Nov 2021

  1. 30वा हुनर हाट कार्यक्रम भारत के किस शहर में आयोजित किया जा रहा है?
    उत्तर: देहरादून (उत्तराखंड)
  2. गंगा उत्सव 2021 द रिवर फेस्टिवल का पांचवां संस्करण कब से कब तक मनाया जाएगा?
    उत्तर: 1 से 3 नवंबर
  3. पवन कपूर को किस देश में भारतीय राजदूत नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: रूस
  4. डेरी सहकार योजना किस राज्य में शुरू की गई है?
    उत्तर: गुजरात
  5. 25 अक्टूबर 2021 को भारत की पूर्व प्रधानमंत्री इंदिरा गांधी की कौन सी पुण्यतिथि मनाई गई है?
    उत्तर: 37वी
  6. मुख्यमंत्री घस्यारी कल्याण योजना को किस राज्य की सरकार ने शुरू किया है?
    उत्तर: उत्तराखंड
  7. ऑक्सफोर्ड इंग्लिश डिक्शनरी का वर्ड ऑफ द ईयर 2021 किस शब्द को चुना गया है?
    उत्तर: Vax
  8. एज्हुथाचन अवॉर्ड 2021 से किसे सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: पी वालसला
  9. किस केंद्रीय मंत्रालय ने ‘Deep Dive Online Training Program’ शुरू किया?
    उत्तर: इलेक्ट्रॉनिक्स और आईटी मंत्रालय
  10. ऑल सोल्स डे कब मनाया जाता है?
    उत्तर: 2 नवंबर

Daily Current Affairs in English – 3 Nov 2021

  1. The 30th Hunar Haat event is being organized in which Indian city?
    Answer: Dehradun (Uttarakhand)
  2. When will the fifth edition of Ganga Utsav 2021 The River Festival be celebrated?
    Answer: 1st to 3rd November
  3. Pavan Kapoor has been appointed as the Indian Ambassador to which country?
    Answer: Russia
  4. In which state Dairy Sahakar Yojana has been started?
    Answer: Gujarat
  5. Which death anniversary of former Prime Minister of India Indira Gandhi is celebrated on 25 October 2021?
    Answer: 37th
  6. Which state government has started Mukhyamantri Ghasiyari Kalyan Yojana?
    Answer: Uttarakhand
  7. Which word has been chosen as the Oxford English Dictionary’s Word of the Year 2021?
    Answer: Vax
  8. Who has been honored with the Ezhuthachan Award 2021?
    Answer: P Valsala
  9. Which union ministry has launched ‘Deep Dive Online Training Program’?
    Answer: Ministry of Electronics and IT
  10. When is All Souls Day celebrated?
    Answer: November 2

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment