Daily Current Affairs in Hindi – 29 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 29 Oct 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 29 Oct 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 29 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 29 Oct 2021

  1. किस देश ने सैन्य संचार उपग्रह सिराक्यूज 4A लांच किया है?
    उत्तर: फ्रांस
  2. हाल ही में फ्लोबिज नियोबैंक के ब्रांड अम्बेसडर कौन बने हैं?
    उत्तर: मनोज वाजपेयी
  3. किस देश ने अपना पहला जेंडर ‘X’ पासपोर्ट जारी किया है?
    उत्तर: USA
  4. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने एजुकेशन एट योर डोरस्टेप योजना शुरू की है?
    उत्तर: तमिलनाडु
  5. किस देश की लेखिका त्सित्सी डारारेम्ब्गा ने प्रतिष्ठित जर्मन शांति पुरस्कार जीता है?
    उत्तर: जिम्बाब्वे
  6. किसने ‘ग्रीन डे अहेड मार्केट’ का शुभारम्भ किया है?
    उत्तर: आर के सिंह
  7. कौन सा राज्य राष्ट्रीय जनजातीय नृत्य महोत्सव की मेजबानी कर रहा है?
    उत्तर: रायपुर
  8. भारत ने अग्नि 5 बैलेस्टिक मिसाइल का सफल परीक्षण कहाँ किया है?
    उत्तर: ओडिशा
  9. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने गो ग्रीन योजना शुरु की है?
    उत्तर: महाराष्ट्र
  10. अंतर्राष्ट्रीय एनीमेशन दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 28 अक्टूबर

Daily Current Affairs in English – 29 Oct 2021

  1. Which country has launched Syracuse 4A, a military communication satellite?
    Answer: France
  2. Who has recently become the brand ambassador of FlowBiz Neobank?
    Answer: Manoj Bajpayee
  3. Which country has issued its first gender ‘X’ passport?
    Answer: USA
  4. The Chief Minister of which state has launched the Education at Your Doorstep scheme?
    Answer: Tamil Nadu
  5. Which country’s author Tsitsie Darrembga has won the prestigious German Peace Prize?
    Answer: Zimbabwe
  6. Who has launched ‘Green Day Ahead Market’?
    Answer: RK Singh
  7. Which state is hosting the National Tribal Dance Festival?
    Answer: Raipur
  8. Where has India successfully test-fired Agni 5 ballistic missile?
    Answer: Odisha
  9. The Chief Minister of which state has launched the Go Green scheme?
    Answer: Maharashtra
  10. When is International Animation Day celebrated?
    Answer: 28 October

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment