Daily Current Affairs in Hindi – 24 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 24 Oct 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 24 Oct 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 24 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi –  24 Oct 2021

  1. किस कंपनी ने भारत में AI स्टार्टअप्स के सपोर्ट के लिए प्रोग्राम लांच किया है?
    उत्तर: Microsoft
  2. 2021 के लिए सखारोव पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: एलेक्सी नवलनी
  3. हाल ही में किस संस्थान ने 2021 प्रोडक्शन गैप रिपोर्ट जारी की?
    उत्तर: संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम (UNEP)
  4. चीनी स्मार्टफोन ब्रांड रियलमी ने किसे अपना ब्रांड अम्बेसडर बनाया है?
    उत्तर: के एल राहुल
  5. द ओरिजिन स्टोरी ऑफ़ इंडियाज स्टेट्स ’ नामक पुस्तक किसने लिखी है?
    उत्तर: वीएस श्रीनिवासन
  6. किस राज्य सरकार ने ‘श्री धन्वंतरी जेनेरिक मेडिकल स्टोर’ योजना शुरू की है?
    उत्तर: छत्तीसगढ़
  7. किस देश ने गणतंत्र बनाने से पहले डेम सैंड्रा मेसन को अपना पहला राष्ट्रपति चुना है?
    उत्तर: बारबाडोस
  8. माउंट एसो, जिसे हाल ही में विस्फोट हुआ, किस देश में स्थित है?
    उत्तर: जापान
  9. सूक्ष्म घोंघे की नयी प्रजाति ‘जियोरिसा मावस्माइएंसिस’ कहाँ खोजी गयी है?
    उत्तर: मेघालय
  10. अंतर्राष्ट्रीय हिम तेंदुआ दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 23 अक्टूबर

Daily Current Affairs in English – 24 Oct 2021

  1. Which company has launched a program to support AI startups in India?
    Answer: Microsoft
  2. Who has been awarded the Sakharov Prize for 2021?
    Answer: Alexey Navalny
  3. Which institute recently released the 2021 production gap report?
    Answer: United Nations Environment Program (UNEP)
  4. Who has been appointed as its brand ambassador by the Chinese smartphone brand Realme?
    Answer: KL Rahul
  5. Who has written the book ‘The Origin Story of India’s States’?
    Answer: VS Srinivasan
  6. Which state government has launched the ‘Shri Dhanwantri Generic Medical Store’ scheme?
    Answer: Chhattisgarh
  7. Which country has elected Dame Sandra Mason as its first president before becoming a republic?
    Answer: Barbados
  8. Mount Aso, which erupted recently, is located in which country?
    Answer: Japan
  9. Where has the new species of microscopic snail ‘Gyorissa mavasmaiensis’ been discovered?
    Answer: Meghalaya
  10. When is International Snow Leopard Day observed?
    Answer: 23 October

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment