Daily Current Affairs in Hindi – 20 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 20 Oct 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 20 Oct 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 20 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi –  20 Oct 2021

  1. अंतरिक्ष में छूट होने वाली विश्व की पहली फिल्म कौन सी है?
    उत्तर: द चैलेंज
  2. हाल ही में किस अंतरिक्ष एजेंसी ने ‘लुसी मिशन’ लांच किया है?
    उत्तर: नासा
  3. भारत का भू स्थानी ऊर्जा मानचित्र को किसने लॉन्च किया है?
    उत्तर: नीति आयोग
  4. भारतीय अंतरिक्ष संघ के पहले अध्यक्ष कौन बने हैं?
    उत्तर: जयंत पाटील
  5. 2021 ग्लोबल टीबी रिपोर्ट के अनुसार टीबी उन्मूलन में सबसे ज्यादा प्रभावित देश कौनसा है?
    उत्तर: भारत
  6. आई पी एल 2021 में पर्पल कैप किसे मिला है?
    उत्तर: हर्षल पटेल
  7. हाल ही में किसे ‘सुपर कोरोना वॉरियर पुरस्कार’ से सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: BS येदियुरप्पा
  8. हाल ही में किसने 2021 ‘प्रेमियों प्लैनेटा साहित्यिक पुरस्कार’ जीता है?
    उत्तर: कैमरून मोला
  9. हाल ही में किसने अर्थशॉट पुरस्कार (इको ऑस्कर) जीता है?
    उत्तर: विद्युत मोहन
  10. हाल ही में RBI ने किस बैंक पर एक करोड़ रुपये का जुर्माना लगाया है?
    उत्तर: SBI

Daily Current Affairs in English – 20 Oct 2021

  1. Which is the first film in the world to be released in space?
    Answer: The Challenge
  2. Which space agency has recently launched ‘Lucy Mission’?
    Answer: NASA
  3. Who has launched the Geospatial Energy Map of India?
    Answer: NITI Aayog
  4. Who has become the first President of Indian Space Association?
    Answer: Jayant Patil
  5. Which country is the most affected country in TB eradication according to the 2021 Global TB Report?
    North India
  6. Who got the Purple Cap in IPL 2021?
    Answer: Harshal Patel
  7. Who has been honored with the ‘Super Corona Warrior Award’ recently?
    Answer: BS Yediyurappa
  8. Who has recently won the 2021 ‘Lovers Planeta Literary Award’?
    Answer: Cameron Mola
  9. Who has recently won the Earthshot Award (Echo Oscar)?
    Answer: Vidyut Mohan
  10. Recently which bank has been fined one crore rupees by RBI?
    Answer: SBI

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment