Daily Current Affairs in Hindi – 2 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 2 Oct Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 2 Oct 2021
Daily Current Affairs in Hindi – 2 Oct 2021

Daily Current Affairs in Hindi –  2 Oct 2021

  1. भारतीय वायुसेना के नए उप प्रमुख कौन बने हैं?
    उत्तर: संदीप सिंह
  2. हाल ही में किस देश में पूर्व राष्ट्रपति को एक वर्ष की सजा सुनाई गयी है?
    उत्तर: फ्रांस
  3. यिदान पुरस्कार 2021 से किसे सम्मानित किया गया है
    उत्तर: डॉ रुक्मणी बनर्जी
  4. हाल ही में किसने LIC के CMD के रूप में पदभार संभाला है?
    उत्तर: बीसी पटनायक
  5. हाल ही में किस देश ने भारत के पर्यटकों को अपने वाहन से देश में आने पर लगे प्रतिबंध को हटा दिया?
    उत्तर: नेपाल
  6. हाल ही में किसने भारत में अपना सबसे बड़ा ‘क्रिएटर एजुकेशन प्रोग्राम’ शुरु किया है?
    उत्तर: फेसबुक
  7. हाल ही में ‘पिंक बॉल टेस्ट क्रिकेट’ में शतक लगाने वाली पहली भारतीय महिला खिलाड़ी कौन बनीं हैं?
    उत्तर: स्मृति मंधाना
  8. वृद्ध व्यक्तियों का अंतरराष्ट्रीय दिवस 2021 कब मनाया गया है?
    उत्तर: 1 अक्टूबर
  9. नृत्य और संगीत का उत्सव संकीर्तन किस राज्य में मनाया जाता है?
    उत्तर: मणिपुर
  10. हाल ही में ‘अंतर्राष्ट्रीय कॉफ़ी दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 01 अक्टूबर

Daily Current Affairs in English – 2 Oct 2021

  1. Who has become the new Deputy Chief of Indian Air Force?
    Answer: Sandeep Singh
  2. Recently in which country the former President has been sentenced to one year?
    Answer: France
  3. Who has been honored with the Yidan Award 2021?
    Answer: Dr. Rukmani Banerjee
  4. Recently who has taken over as the CMD of LIC?
    Answer: BC Patnaik
  5. Which country has recently lifted the ban on tourists from India coming to the country by their own vehicle?
    Answer: Nepal
  6. Recently who has started its biggest ‘Creator Education Program’ in India?
    Answer: Facebook
  7. Recently who has become the first Indian female player to score a century in ‘Pink Ball Test Cricket’?
    Answer: Smriti Mandhana
  8. When is the International Day of Older Persons 2021 observed?
    Answer: October 1
  9. In which state Sankirtana, a festival of dance and music, is celebrated?
    Answer: Manipur
  10. When has ‘International Coffee Day’ been celebrated recently?
    Answer: 01 October

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment