Daily Current Affairs in Hindi – 2 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 2 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 2 Nov 2021
Daily Current Affairs in Hindi – 2 Nov 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 2 Nov 2021

  1. फर्स्ट मिस इंडिया 2021 का खिताब किसने जीता है?
    उत्तर: पर्ल अग्रवाल
  2. विश्व स्वास्थ्य संगठन के फिर से महानिदेशक कौन बने हैं?
    उत्तर: टेड्रोस अदनोम
  3. कौन सा देश टीकाकरण को बढ़ावा देने के लिए ‘हर घर दस्तक’ अभियान शुरू करने जा रहा है?
    उत्तर: भारत
  4. वर्ल्ड किकबॉक्सिंग चैंपियनशिप 2021 की मेजबानी किस देश ने की है?
    उत्तर: कायरो (मिश्र)
  5. किस मेट्रो रेल को सर्वश्रेष्ठ यात्री सेवाओं और संतुष्टि वाली मेट्रो रेल पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: दिल्ली मेट्रो रेल कॉरपोरेशन
  6. मिजोरम की नयी मुख्य सचिव कौन बनी है?
    उत्तर: रेनू शर्मा
  7. एफआईसीसीआई के नए महानिदेशक कौन बने हैं?
    उत्तर: अरुण चावला
  8. महिला सशक्तिकरण के लिए ब्लैकस्वान पुरस्कार 2021 से किसे सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: रेनू गुप्ता
  9. किस आयोग के द्वारा जारी लेटेस्ट रिपोर्ट के मुताबिक 40 करोड़ों लोगों का कोई स्वास्थ्य बीमा नहीं है?
    उत्तर: नीति आयोग
  10. विश्व शकहारी दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 1 नवंबर

Daily Current Affairs in English – 2 Nov 2021

  1. Who has won the title of First Miss India 2021?
    Answer: Pearl Agarwal
  2. Who has become the Director General of the World Health Organization again?
    Answer: Tedros Adhanom
  3. Which country is going to launch ‘Har Ghar Dastak’ campaign to promote vaccination?
    North India
  4. Which country has hosted the World Kickboxing Championship 2021?
    Answer: Cairo (Alloy)
  5. Which metro rail has been awarded the Metro Rail Award for Best Passenger Services and Satisfaction?
    Answer: Delhi Metro Rail Corporation
  6. Who has been appointed as the new Chief Secretary of Mizoram?
    Answer: Renu Sharma
  7. Who has become the new Director General of FICCI?
    Answer: Arun Chawla
  8. Who has been awarded the Blackswan Prize 2021 for women empowerment?
    Answer: Renu Gupta
  9. According to the latest report released by which commission, 40 crore people have no health insurance?
    Answer: NITI Aayog
  10. When is World Vegetarian Day celebrated?
    Answer: November 1

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment